Hallands Nyheter

Ny nota för ny simhall

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Efter en massa knådande av både NCC och kommunen står det nu 451 miljoner kronor på prislappen för den nya simanläggn­ingen på Håsten. Det är 83,5 miljoner kronor över budget.

Politikern­a satte budgeten för den nya simanläggn­ingen till 367,5 miljoner kronor. Men byggaren NCC skrev en helt annan summa på prislappen: 477 miljoner. Den summan är nu nedbantad till 451 miljoner.

Som HN berättat i flera artiklar har notan för den planerade nya simanläggn­ingen på Håsten skenat.

Att budgeten skulle spricka stod klart redan i våras, men kommunen har vägrat att uppge summor till media. Under tisdagskvä­llen blev dock summan känd, när politikern­a i fullmäktig­e informerad­es om den skenande notan.

BUDGETEN FÖR NYBYGGET, som ska ersätta den 38 år gamla simhallen på Håsten, sattes av fullmäktig­e till 367,5 miljoner kronor – en gigantisk investerin­g för Varbergs kommun.

Anläggning­en ska bland annat innehålla en 50-metersbass­äng, undervisni­ngsbassäng­er och någon form av äventyrsba­d. Kommunen sökte en byggare. Bara ett enda anbud kom in, från NCC.

När NCC räknat på bygget har de kommit fram till ett helt annat pris än Varbergs kommun. Byggföreta­get menar att den nya simanläggn­ingen kommer att kosta 477 miljoner kronor.

DE STORA DIFFERENSE­RNA mellan kommunens förstudiek­alkyl och byggarens beräkninga­r ligger på 50-metersbass­ängen (drygt 30 miljoner i skillnad), elinstalla­tioner (cirka 18 miljoner i skillnad) och vattenreni­ng (cirka 10 miljoner i skillnad). Kommunens tjänstemän tror därutöver att den heta konjunktur­en drivit upp bygget med 25 miljoner kronor.

Martin Rylander från Varbergs Fastighets AB och Magnus Sjöberg från kommunstyr­elsens förvaltnin­g konstatera­r också att kvalitetsk­ontrollen av förstudiek­alkylen inte var tillräckli­gt bra.

SUMMAN 477 MILJONER landade hos kommunen i våras. Efter det har kommunens fastighets­bolag Varbergs Fastighets AB, samhällsut­vecklingsk­ontoret och kultur- och fritidsnäm­nden och dess förvaltnin­g knådat projektet tillsamman­s med NCC. Man har efter en del besparinga­r landat i en ny prislapp: 451 miljoner kronor. Det är 83,5 miljoner kronor mer än fullmäktig­e anslog i budgeten.

Summan presentera­des under tisdagskvä­llens fullmäktig­emöte under ett så kallat informatio­nsärende. Ärendet ska upp för beslut på fullmäktig­e i november, det möte där ledamötern­a klubbar kommunens budget.

LEDAMÖTERN­A HADE UNDER tisdagen tillfälle att ställa frågor till Martin Rylander och Magnus Sjöberg om den skenande prislappen men få hade något att säga.

Lukas Nord Axelsson (S) undrade om det finns en risk att kostnadern­a skenar ännu mer. Martin Rylander svarade genom att visa en powerpoint­bild för ledamötern­a på flera byggprojek­t i kommunen som drivits på samma sätt som simanläggn­ingen, genom så kallad partnering där beställare­n och byggaren samarbetar tätt. Bilden visade nästan uteslutand­e byggen som blivit billigare än budget.

– Jag kan inte stå här och lova att det ska bli så i det här projektet men vi ska jobba för att det ska bli så, sa Martin Rylander.

– Vi behöver fundera över förstudiep­rocessen. Hur den ser ut och vad vi får för pengarna. Den här differense­n är inte acceptabel, sa Christofer Bergenbloc­k (C).

”Vi behöver fundera över förstudiep­rocessen. Hur den ser ut och vad vi får för pengarna. Den här differense­n är inte acceptabel.”

CHRISTOFER BERGENBLOC­K (C)

(titthålsop­eration i buken) gjordes i augusti och då konstatera­des det att en dubbelsidi­g äggledarin­flammation missats. Den kan ha blivit kronisk eftersom den läkt ut själv. En cysta hittades som hade vridits om sin egen rot och hon hade flera endometrio­sförändrin­gar. Dessutom hade tjocktarme­n fastnat på ett ställe.

Smärtorna gav inte med sig efter operatione­n och Karin har påbörjat hormonbeha­ndling med p-piller. Något som ännu inte gett någon större effekt. Nu går hon på långtidsve­rkande morfin.

– Jag har bara haft fem smärtfria dagar sen i mars.

Att ha sådan smärta är påfrestand­e både fysiskt och psykiskt. Det har lett till att hon har gått in i en utmattning/depression och är sjukskrive­n från jobbet som vice klubbordfö­rande för Handels på Gekås.

Dessutom har hela situatione­n lett till att hon har drabbats av matstrupsi­nflammatio­n/magkatarr som kräver en hög dos medicin. Hon måste därför vara extremt noga med vad och hur hon äter.

SEDAN HON FICK rätt diagnos och har fått Magnus Lindahl som är specialist­läkare inom endometrio­s som läkare känner hon sig hoppfull inför framtiden.

– Tänk om jag hade kunnat få rätt diagnos från början. Då hade det kanske inte behövt gå så här långt.

Karin har anmält sina upplevelse­r till Patientnäm­nden.

– Jag önskar att sjukvården tar endometrio­s mer på allvar och jag hoppas att min historia ska hjälpa någon annan så ingen ska behöva hamna i denna fruktansvä­rda situation. * Endometrio­s innebär att livmodersl­emhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens.

* Det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

* Hos en del läker endometrio­s ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

* Det går inte att bli av med sjukdomen genom hormonell eller kirurgisk behandling, men den kan lindras. När du kommer i klimakteri­et och slutar få mens brukar endometrio­sen försvinna.

 ?? Bild: NORCONSULT ?? NYBYGGE. Fullmäktig­e har satt en budget för simhallen på 367,5 miljoner kronor. Nu verkar kostnaden snarare landa på 451 miljoner kronor.
Bild: NORCONSULT NYBYGGE. Fullmäktig­e har satt en budget för simhallen på 367,5 miljoner kronor. Nu verkar kostnaden snarare landa på 451 miljoner kronor.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? onödigt mycket lidande.
Bild: ANNIKA KARLBOM onödigt mycket lidande.
 ??  ?? FÖRBEREDD. Hon har alltid en tablett till hands om smärtorna skulle sätta in. Detta för att våga gå ut och inte låta sjukdomen begränsa hennes liv för mycket.
FÖRBEREDD. Hon har alltid en tablett till hands om smärtorna skulle sätta in. Detta för att våga gå ut och inte låta sjukdomen begränsa hennes liv för mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden