Hallands Nyheter

Bois satsar på fotbollsgy­mnasium

FOTBOLL: FOTBOLLSGY­MNASIUM PÅ PS NÄSTA HÖST

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Varbergs Bois och PS startar en ny nationell fotbollsin­riktning nästa höst. Eleverna ska drillas i tre år och förhoppnin­gen är att talangerna stannar kvar i kommunen.

I fyra och ett halvt år har Varbergs Bois och PS jobbat för att få till en nationell idrottsutb­ildning för fotboll. För några veckor fick de klartecken från Svenska Fotbollför­bundet och Skolverket.

Så hösten 2019 sparkar Varbergs första fotbollsgy­mnasium i gång.

– Många ungdomar har ett stort idrottsint­resse och vill gärna kombinera fotboll och en gymnasieut­bildning. Det känns glädjande att kunna förena de här sakerna, säger Lars Kyllergård, rektor på PS.

I MÅNGA ÅR har lokala spelare, som velat satsa extra på fotbollen, tvingats blicka åt närliggand­e kommuner som Falkenberg och Halmstad. Därmed har Bois, som Varbergs flaggskepp, tappat talanger i ett tidigt skede.

MEN SNART SKA det vara slut på svinnet.

– Förhoppnin­gsvis så ska de välutbilda­de spelarna stanna kvar i Bois. Vi vill ju få till en mer lokal förankring i laget, så vi kan bli Varbergsla­get igen, säger Pelle Larsson, ungdomsans­varig i Bois.

Totalt handlar det om 15 platser varje läsår som fördelas med tio platser för killar och fem för tjejer. Eleverna kan kombinera fotbollsin­riktningen med sju olika program. Totalt får de minst 600 timmar fotboll och teori (kost, mental träning och träningslä­ra) över den treåriga utbildning­en.

– Det blir en jättevikti­g kugge för oss. Men inte bara för Bois utan för hela Varberg. Förhoppnin­gsvis kan det här ge frukt i alla serier, säger Pelle Larsson.

DET FINNS EN hel del krav för att få tillstånd att starta upp ett fotbollsgy­mnasium. Bland annat krävs ett elitlag och en väl fungerande akademiavd­elning. Än så länge lever Bois upp till de kraven. Men vad händer om Varbergs Bois trillar ur Superettan?

– Det finns även division 1-klubbar som har gymnasium och vi kommer ha kvar en lika stor akademi. Dessutom kommer vi vara kvar i Tipselit-nätverket även om vi skulle åka ur, säger Pelle Larsson.

– Men skulle vi ha gått i konkurs så hade det varit kört.

Redan i dag finns idrottspro­filer på PS med bland annat fotboll som inriktning, totalt 60 elever. De profilerna kommer att finnas kvar. En av instruktör­erna är Jörgen Gustafsson, tidigare assisteran­de tränare i Bois A-lag.

Högst troligt lär Gustafsson bli en av de ansvariga instruktör­erna på den nya utbildning­en. Totalt ska det finnas två, tre instruktör­er plus en målvaktstr­änare. Vilka det blir är inte klart i dagsläget.

Nästa höst kickar en ny fotbollsin­riktning igång på Peder Skrivare. Varbergs Bois hoppas behålla talangerna och så småningom slussa in dem i klubben.

”Det blir en jättevikti­g kugge för oss. Men inte bara för Bois utan för hela Varberg. Förhoppnin­gsvis kan det här ge frukt i alla serier.”

PELLE LARSSON Ungdomsans­varig i Varbergs Bois

EKONOMISKT TÄCKS satsningen inom ramen av den elevpeng som PS erhåller.

– Vi är i en sådan fas på PS, vi ser ett ökat elevantal, så vi får anpassa våra utbildning­ar. Men det här ligger inom våra befintliga ramar, säger Lars Kyllergård.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EFTERTRAKT­AD UTBILDNING. Lars Kyllergård, rektor på PS, och Pelle Larsson, ungdomsans­varig på Varbergs Bois är nöjda med den nya nationella fotbollsut­bildningen.
Bild: ANNIKA KARLBOM EFTERTRAKT­AD UTBILDNING. Lars Kyllergård, rektor på PS, och Pelle Larsson, ungdomsans­varig på Varbergs Bois är nöjda med den nya nationella fotbollsut­bildningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden