Hallands Nyheter

Trots att satsningar på endometrio­svård utlovats tog det lång tid innan Karin Eriksson fick hjälp.

HALLAND: DET SENASTE HALVÅRET HAR DET BLIVIT 24 AMBULANSFÄ­RDER

-

Trots att Region Halland utlovat snabbare diagnos och bättre omhänderta­gande för endometrio­spatienter fick Karin Eriksson kämpa sig till utmattning­ens rand.

Karin Eriksson från Ullared jämför smärtorna med förlossnin­gsvärkar. När de sätter in finns det inget hon kan göra. Hon har kräkts, svimmat och åkt med ambulans till sjukhuset 24 gånger.

– Jag har gått ner elva kilo på tre månader, säger hon eftersom smärtan har gjort att hon inte har kunnat äta.

Det började den 7 mars i år då hon för första gången åkte in till akuten i Varberg med fruktansvä­rda smärtor i och runt bäckenet samt ner i benen. Läkarna misstänkte urinvägsin­fektion eller njurbäcken­infektion och skickade hem henne med smärtstill­ande. Smärtorna har återkommit och stundtals blivit så kraftiga att hon inte sett någon annan utväg än att åka in till sjukhuset igen. Eftersom hon sedan tidigare diagnostic­erats med IBS (Irritable Bowel Syndrome) har flera läkare hon mött antagit att smärtorna beror på detta.

– De tog det inte på allvar men jag var själv helt säker på att det inte var min IBS, den visar sig på helt annat sätt, säger hon.

HON SA TILL och med själv att hon trodde att det var endometrio­s men ingen lyssnade. Först i somras när gynmottagn­ingen i Varberg hade sommarstän­gt och hon fick åka ner till Halmstad kom hon i kontakt med en läkare som sa att hon hade endometrio­s. En laparoskop­i

 ??  ??
 ??  ?? TOG TID. Karin Eriksson är drabbad av endometrio­s. Att det tog så lång tid innan hon fick rätt diagnos har lett till
TOG TID. Karin Eriksson är drabbad av endometrio­s. Att det tog så lång tid innan hon fick rätt diagnos har lett till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden