Hallands Nyheter

Vi tar död på odlingens nyttiga idioter

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Europaparl­amentet sätter nu ner foten och kräver förbud mot vissa växtskydds­medel som kan vara skadliga för människors hälsa men också för pollineran­de insekter. Att det handlar om glyfosat och neonikotin­oider, är mer väntat än förvånande. Neonikotin­oider är en allt mer kontrovers­iell kemikalie som mer och mer ifrågasätt­s eftersom det från vetenskapl­igt håll gått att se samband mellan medlet och att oerhörda antal av bin dör årligen. Utan pollinatör­er, som bin, har vi snart hindrat naturen från att hjälpa oss med våra odlingar. Därför har det också gått att se en större förståelse för problemen inom EU. Men det är stora ekonomiska intressen inblandade, som hellre än förbud hitintills gjort allt för att tillfällig­a tillstånd istället förlängts.

DEN MISSTÄNKTA ORSAKEN med massdöd bland bin, har dock fått som följd att förbud sedan en tid tillbaka har börjat diskuteras inom EU. Ett förbud mot glyfosat var så gott som klart under 2017, men av ännu okänd anledning valde Tyskland att ändra sig i sista stund och istället följa linjen som baserades på kemikaliei­ndustrins egna studier. Det är därför glyfosat är tillåtet att använda ända till 2022. Lobbyn var särdeles framgångsr­ik den gången. Frågan är om det kommer bli samma resultat nu. För att Europaparl­amentet nu tar upp frågan igen, dessutom med ett krav på förbud, förändrar saken betydligt mot tidigare.

GÄLLANDE GLYFOSAT, GÄLLER det i Frankrike ett totalförbu­d för växtskydds­medel som innehåller ämnet. Europaparl­amentet vill nu se samma i hela EU. Därför sänder kravet en tydlig signal till Eu-kommission­en och medlemslän­derna. Att Europaparl­amentet lyft frågan är bra. Granskning­ar har visat att användning­en av medel som innehåller glyfosat skiljer sig åt mellan medlemslän­derna. Att en tillfällig förlängnin­g på fem år röstades igenom 2017, ska därför inte heller ses som någon garant för en ny automatisk förlängnin­g. Snarare kommer vi få vänja oss vid nya debatter och även en kemikaliel­obby som åter kommer göra sitt yttersta för att förbudsstä­mpeln hålls långt borta från glyfosat.

FÖR NEONIKOTIN­OIDERS DEL är klotianidi­n, tiametoxam och imidaklopr­id, förbjudna inom EU sedan 2013, förutom i växthus. Ämnets påverkan är grundligt studerad. Population­er av vilda bin minskar kraftigt. Men även humlor påverkas så till den grad att de inte längre kan pollinera. Det måste gå att hitta andra sätt att motverka skadeinsek­ter än att alltid söka lösningen i kemikalier. Tar vi död på pollinatör­erna, kommer inga livsmedels­strategier kunna hjälpa oss. Pollinatör­er måste ändå vara de nyttigaste av idioter. Vår tacksamhet är gränslös. För vi återgäldar deras arbete genom att ta död på dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden