Hallands Nyheter

Inte mäklarnas fel att bostadspri­serna skenat

-

på ”Bostadsmar­knaden som spårade ur” (16/9).

BOSTÄDER. Signaturen ”Hyresrätt” tar upp ett viktigt ämne, nämligen den historiskt långa period av stigande priser på den svenska bostadsmar­knaden. De allra flesta bedömare är överens om att denna utveckling inte varit långsiktig­t sund. Idag ser vi dock på de allra flesta håll en stabil och mer försiktig prisutveck­ling. Skribenten tycks däremot inte helt klar över vad som drivit denna prisutveck­ling.

VI BEHÖVER EN grundlig diskussion om reformer på svensk bostadsmar­knad och hur tryggheten för bostadskon­sumenterna kan öka. En sådan diskussion måste grundas i fakta. Påståendet att mäklararvo­dena ökar är felaktigt. Arvodena sjunker, som en följd av hård konkurrens. Det genomsnitt­liga antalet bostadsaff­ärer per år är i dag ungefär på samma nivå som för 20 år sedan. Samtidigt har antalet fastighets­mäklare mer än dubblerats på denna tid. Följden blir ökad konkurrens och sjunkande arvoden. Faktum är att Sverige i en global jämförelse har en av de allra mest innehållsr­ika och prisvärda fastighets­mäklartjän­sterna.

SKRIBENTEN TYCKS OCKSÅ mena att det är mäklarna, eller rentav bostadsann­onserna, som fått priserna att skena. Så är det naturligtv­is inte. Prisökning­en är framför allt en konsekvens av låga räntor, stigande disponibla inkomster samt hög sysselsätt­ning under lång tid. Vidare menar skribenten att priserna skulle sjunka om fler sålde på egen hand. Hur det skulle gå till förklaras inte. Att sälja på egen hand är tvärtom förenat med stora risker. I dag görs över 90 procent av alla bostadsaff­ärer med hjälp av mäklare. Ett tecken så gott som något på att bostadskon­sumenterna uppskattar den service och trygghet som fastighets­mäklarna erbjuder.

Björn Wellhagen vd Mäklarsamf­undet

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX ??
Bild: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden