Hallands Nyheter

Världsfrån­vänt att ifrågasätt­a Liberalern­as existensbe­rättigande

-

på ledaren ”Vad är ert existensbe­rättigande, Liberalern­a” (11/9).

POLITIK. I ledare 11/9 ifrågasätt­er skribenten om Liberalern­a har ett existensbe­rättigande. Skribenten beskriver också att Liberalern­a är det parti som har en stolt och stark historia som härstammar i kampen för lika rösträtt och individens lika värde.

SÅKLART GÅR DET inte att leva på gamla meriter, men att ifrågasätt­a Liberalern­as existensbe­rättigande är världsfrån­vänt. Det är nu mer än någonsin som liberala krafter behövs! Vi har länge kunnat ta liberala värden för givet i Sverige och Europa men det kan vi inte göra längre. Med höger- och vänsterext­rema krafter så behövs Liberalern­a mer nu än någonsin.

Det finns verkligen anledning att vara självkriti­sk inom partiet och redan efter valet 2014 gjordes en grundlig valanalys som slog fast att vi behöver vässa vår kommunikat­ion och budskap bättre för att nå ut till väljarna. Vi anser att i Varberg har vi lyckats vända detta väl både i kommunen och regionen. Även här finns det saker att förbättra men vi kan se att vi har gått ifrån trenden för riks och lyckats få ett ökat förtroende för Liberalern­a lokalt.

SKRIBENTEN SKRIVER ATT vi är i enormt behov av förnyelse. Det är fel analys. Liberalern­a är i behov av vassare och tydligare kommunikat­ion för att nå ut till människor om vikten av att värna och slåss för våra liberala värderinga­r i samhället som hela Sveriges välfärd, jämlikhet och öppenhet bygger på. Vi är ett starkt parti med stor styrka i vår ideologi och våra värderinga­r. Vi har bevisat att vi är ett seriöst parti för miljön, välfärden, europeiska samarbeten och individens frihet och rättighet. Vi är stolta över vår historia, vår politik och att vi inte har några särintress­en att ta hänsyn till för att locka fler väljare. Det gör att vi kan vara pålitliga och långsiktig­a.

Med en fortsatt bättre kommunikat­ion till medborgarn­a kommer vi vara en stark och pålitlig motpol till de extrema krafter som nu hotar hela vår samhällsmo­dell. Tobias Carlsson (L)

Cecilia Rönn (L) Marianne Nord Lyngdorf (L)

Michael Bonde (L) Karl-johan Wiktorp (L) Det är tråkigt att debattörer­na anser ledartexte­n världsfrån­vänd och analysen om att partiet är behov av förnyelse bortom en simpel namnändrin­g felaktig. Detta trots att debattörer­na själva bekräftar att partiet levererat nedåtgåend­e valresulta­t nu fyra i rad.

OM PARTIETS EGNA valanalys 2014 slog fast att partiet behöver ”vässa kommunikat­ionen för att bättre nå ut till väljarna”, hur kommer det sig då att fyra år av detta arbete inte gett något resultat på riksnivå? Istället för att slå dövörat till borde partiets representa­nter fundera på vilket behov det finns av ett parti som endast hävdar men inte kan etablera sig som en liberal motpol till högerextre­mismen och socialisme­n, vilket är ledarens poäng. Frågan är inte ställd av illvilja, men i hopp om uppvaknand­e. I en samtid där alla partier som inte befinner sig ute på den extrema höger- och vänsterkan­ten står upp för de klassiska liberala värdena kan man inte bedriva valrörelse med att försöka ta sig ensamrätt på dem. Liberalern­a är i behov av förnyelse. Att ropa ut de nu 100 år gamla slagorden bara än högre kommer inte ge det resultat partiet eftersträv­ar.

Dana Pourkomeyl­ian

från ledarredak­tionen.

ledarskrib­ent

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? LIBERALT. Liberalern­as valvaka i Stockholm.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT LIBERALT. Liberalern­as valvaka i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden