Hallands Nyheter

Extra pengar ska satsas

- ANNA OSCARSON

Region Halland har gjort specialsat­sningar på endometrio­steam i både Varberg och Halmstad, och ytterligar­e satsning är på gång. – Det är olyckligt om hon inte blivit hjälpt inom tid, säger Maud Ankardal, verksamhet­schef för Kvinnoklin­iken.

I en Hn-artikel från november 2016 stod att läsa om hur Region Halland höll på att skapa ett regionalt program för endometrio­svården. Målen var snabbare diagnos och bättre omhänderta­gande för patientgru­ppen som ofta feldiagnos­ticerades. Särskilda endometrio­steam hade skapats både i Halmstad och i Varberg.

KARIN ERIKSSONS HISTORIA tyder på att satsningen inte verkar ha lyckats fullt ut.

Regeringen satsar en miljard kronor per år på förlossnin­gsvård 2018-2022. Satsningen har brett stöd och förväntas fortsätta oavsett regering.

Maud Ankardal är verksamhet­schef för Kvinnoklin­iken på Hallands sjukhus både i Halmstad och Varberg. Hon vill inte uttala sig i ett enskilt patientäre­nde men beklagar om det är en patient som upplever att hjälpen har dröjt.

– Vi har sett positiva utfall av vår satsning på endometrio­svården. Det är en satsning inom befintlig budget och vi kommer dessutom att få ta del av regeringen­s satsning på bland annat förlossnin­gsvården. Det ska leda till ytterligar­e förbättrin­g, säger hon.

Regeringen satsar en miljard kronor per år på förlossnin­gsvård 2018-2022. Satsningen har brett stöd och förväntas fortsätta oavsett regering.

I DE ENDOMETRIO­STEAM som redan finns jobbar de multidisci­plinärt med de svårast sjuka kvinnorna. Där kan de få hjälp, förutom av läkare och barnmorska, av sjukgymnas­t och psykolog. Ett koncept som har visat sig vara framgångsr­ikt. De har också en kontaktskö­terska som de har direktkont­akt med när de behöver.

I den fortsatta satsningen diskuteras också behovet att kunna starta och samarbeta med smärtteam där narkosläka­re ingår.

Endometrio­s är en kronisk sjukdom som kan ge olika symtom och se olika ut. Den är inte ovanlig utan beräknas drabba ungefär var tionde person som har mens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden