Hallands Nyheter

Höststorm på väg mot Halland

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Orkanvinda­rna från USA har pressat upp varmare luft från norra Afrika och Spanien vilket gör att varmare väder väntar Sverige och Halland. Men det gäller att passa på, till helgen väntar regn och rusk.

Det är under tisdagen som Halland väntas få bäst väder när temperatur­en stiger upp mot 22–23 grader.

– Kanske lokalt till och med någon grad till men det är i dag (tisdag) som det blir bäst. Det som möjligtvis kan ta ned helhetsint­rycket är att vi har en måttlig sydvind längs med kusten. Den kan bli tidvis frisk och de högsta temperatur­erna får vi nog en bit inåt landet, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

TILL ONSDAGEN VÄNTAS lite mer moln men temperatur­er kring 1819 grader innan värmen gradvis försvinner under veckan.

”Redan på torsdag har vi ett regnområde som passerar.”

ERIK RINDESKÄR

– Det ligger kvar och pulserar lite men till fredagen sveper varmluften bort. Redan på torsdag har vi ett regnområde som passerar och det kan förekomma lättare duggregn hela dagen, säger Erik Rindeskär och fortsätter:

– Sedan på fredag drar en kallfront in och regnet dominerar. Som prognosen ser ut kan vi få den första höststorme­n i Halland på fredag. Det ser ut att bli rejält blåsigt med vindbyar på mellan 18–20 meter i sekunden.

KLASS-1 VARNING FÖR hårda vindbyar utfärdas vid 21 till 25 meter per sekund men enligt Rindeskär är prognosen för fredagen än så länge osäker.

– När vi tittade på det häromdagen såg det inte ut att bli riktigt så här illa och oftast brukar det bli något lugnare än vad det varnas för. Är det här det sista vi får av sommarvärm­en?

– Det är ju väldigt svårt att säga men vad jag kan se för den kommande tiodygnspe­rioden så är det kalluften som kommer dominera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden