Hallands Nyheter

Nu är efterlängt­at ges

HALLAND: ”ETT ERKÄNNANDE FÖR BRANSCHEN”

-

– Även om jag har jobbat med det här väldigt länge, i 20 år, blir det här ett erkännande, säger tatueraren Magnus ”Räven” Robertsson.

Han har en väntelista till nästa sommar och har tatuerat sedan förra seklet. Men sedan ett par veckor tillbaka hänger en ny inramning bland fartygen och svalorna på väggarna: gesällbrev­et. Ett av Sveriges första av sin sort.

– Det är ett kul erkännande. Man kan visa att man faktiskt är yrkesman, säger Magnus ”Räven” Robertsson, när han välkomnar HN till studion på Kaptensgat­an i Halmstad tillsamman­s med mentorn och Sveriges första mästare, Anders ”Andy” Larsson.

Han minns en något annorlunda tid.

– När jag skulle skaffa ett telefonabo­nnemang på 1970-talet och uppgav att jag arbetade som tatuerare fick jag till svar att yrket inte fanns. Jag fick i stället skriva att jag var diversearb­etare, berättar ”Andy”.

TATUERARNA ÄR DET senaste i raden av ett 70-tal yrken, däribland frisörer, smeder, snickare och barberare, som försetts med gesäll- och mästarbrev för att skilja kvalitet från amatörmäss­ighet under näringsfri­hetens ibland anarkistis­ka struktur.

Behovet har funnits, menar pionjären Anders ”Andy” Larsson.

– De sista 15 åren har vem som helst kunnat beställa utrustning på nätet från Kina och börjat tatuera. Det har inte funnits några krav.

Men för att få gesällbrev, vilket hittills erhålls av 22 av Sveriges flera tusen tatuerare, ska man avlägga både ett praktiskt och ett teoretiskt prov. För vad internets startpaket saknar är, till exempel, kunskapen om miljö- och brottsbalk­arna eller smittskydd­slagen.

– Det är lätt att få tag i både färger och verktyg, och sedan är det många som lär sig tekniken över Youtube. Men det färre då får med sig, och som är väldigt viktigt, är hygienkuns­kapen, säger Magnus ”Räven” Robertsson, och ”Andy” inflikar:

– När jag började bytte vi inte nå-

Trots att de har decennier av erfarenhet inom avdelninge­n märka-folk-för-livet är det först nu deras yrke blivit erkänt på pappret och klassresan nått en ny anhalt: gesäll- och mästarbrev.

 ??  ?? ERKÄNT. Han kan rita svalor i sömnen men det är först nu när han är pensionär som yrket han vigt sitt liv åt blir erkänt på pappret. Pionjären Anders ”Andy” Larsson,
ERKÄNT. Han kan rita svalor i sömnen men det är först nu när han är pensionär som yrket han vigt sitt liv åt blir erkänt på pappret. Pionjären Anders ”Andy” Larsson,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden