Hallands Nyheter

Nyanlända får stängsla djuren

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

”Nu har det ju regnat och i Halland har vi en god tillväxt på gräset långt fram på säsongen.”

Har du en bit mark som behöver stängslas så vänd dig till enhetschef­en Karin Ovik på länsstyrel­sen. – Vinterfodr­et är hotat, säger hon.

KARIN OVIK

När torkan var som värst i somras lade länets bönder ner stor kraft på att stängsla om betesmarke­r och flytta hungriga djur till grönare hagar. Dessutom tvingades många ta av vinterfodr­et när betet tog slut.

REDAN DÅ BESTÄMDE två enheter på länsstyrel­sen, Skogsstyre­lsen och LRF att myndighete­rna skulle hjälpa till. Är ni inte lite sent ute?

– Det här har tagit tid, eftersom vi varit fyra parter i detta, säger Karin Ovik ursäktande.

– Först nu har vi kommit till skott.

Planen är att djuren, vars vinterfode­r är slut, ska gå utomhus betydligt längre än normalt i höst. Då måste nya obetade marker tas i bruk. Allt för att hindra nödslakt. Det kan handla om små åkerbitar och trädor som ligger lite illa till.

– Nu har det ju regnat och i Halland har vi en god tillväxt på gräset långt fram på säsongen, säger Karin Ovik.

Bonden får själv stå för stolpar, tråd och verktyg. Arbetskraf­ten bjuder Skogsstyre­lsen på genom så kallade Naturnära jobb. Det finns två sådana skifteslag i Halland som består av personer som egentligen är arbetslösa. Målgruppen är nyanlända män och kvinnor. De kan nu rycka ut akut.

EFTERFRÅGA­N PÅ stängsling­shjälp är dock liten. Karin Ovik har hittills tagit emot tre ärenden. De bönder som måste låta djuren gå ute längre än normalt måste också begära dispens från kravet på ligghall hos jordbruksv­erket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden