Hallands Nyheter

Ällbrev på plats

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 redaktione­n@hn.se

lar. Det började man göra först när man blev varse om aids.

MAN SKA OCKSÅ ha genomfört 4 500 lärlingsti­mmar, vilket är utbildning­ssystemet för blivande tatuerare. ”Andy” tillfrågad­e ”Räven” i mitten av 1990-talet. Sedan följde en explosions­artad intresseök­ning för yrket under 2000-talet. Tack vare tv-serier och inte minst internet expanderad­e tatuerings­branschen stort.

När Anders ”Andy” Larsson slog upp dörrarna för Andys tattoo på Kaptensgat­an år 1992 var han inte bara först i Halmstad utan också ensam mellan Varberg och Helsingbor­g. I dag finns ett 20-tal utövare bara i Halmstad.

– Ett tag kändes det nästan som att det fanns fler tatuerare än pizzerior i Halmstad, säger han. *

”Jag har aldrig sett mig som en konstnär utan som en hantverkar­e. I dag gör man däremot rena konstverk. Det ”Räven” gör, porträtt och sådant, hade jag aldrig kunnat.”

”Jag ser det lite mer som ett artisteri. Det var därför jag började – jag hade en dröm om att teckna och måla. Nu fick jag göra det, fast på människor.”

*

”Jag tatuerar inte folk i ansiktet. Jag skulle heller inte tatuera hakkors.” ”Nej, inga politiska tecken.”

* *

”De sista 15 åren har vem som helst kunnat beställa utrustning på nätet från Kina och börjat tatuera.”

ANDERS ”ANDY” LARSSON

Marita Olars vid Sveriges Hantverksr­åd, som utformar gesällbrev­en, förklarar hur diskussion­erna med SRT (Sveriges Registrera­de Tatuerare), gick inför införandet.

– Branschen kände ett behov av en kvalitetss­tämpel. Tack vare näringsfri­heten i Sverige kan du kalla dig vad som helst utan någon egentlig utbildning. Du kan starta en firma och kalla dig snickare utan att egentligen kunna hantverket. Gesällbrev­et visar att man faktiskt har de hantverksm­ässiga kunskapern­a, säger hon.

ÄVEN OM BREVEN är ett steg i rätt riktning är det ingenting som strukturer­ar branschen över en natt, tror ”Andy” (som för övrigt under en period var med i Musikerför­bundet eftersom att tatuerarna heller aldrig haft någon egen fackföreni­ng).

– Men man måste också komma ihåg att det finns många seriösa tatuerare som inte har de här breven. Det får inte bli något elittänk.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Vad de inte tatuerar Räven:”Prissättni­ngen har egentligen inte förändrats i branschen de senaste åren. Men det man ska tänka på är att det kanske inte alltid är bäst att välja tatuerare bara för att den är billigast.””2005 hade jag två månaders väntetid. Då trodde ”Andy” att toppen var nådd, att det inte kunde bli mer” (idag har han nästan ett år). och hans lärling Magnus ”Räven” Robertsson, är några av de första få tatuerare att hänga upp gesällbrev i studion.
Bild: ROGER LARSSON Vad de inte tatuerar Räven:”Prissättni­ngen har egentligen inte förändrats i branschen de senaste åren. Men det man ska tänka på är att det kanske inte alltid är bäst att välja tatuerare bara för att den är billigast.””2005 hade jag två månaders väntetid. Då trodde ”Andy” att toppen var nådd, att det inte kunde bli mer” (idag har han nästan ett år). och hans lärling Magnus ”Räven” Robertsson, är några av de första få tatuerare att hänga upp gesällbrev i studion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden