Hallands Nyheter

Nya arbetssätt ska hjälpa unga

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

För att bättre kunna ge hjälp till ungdomar som inte klarar eller går gymnasiet måste det till nya arbetssätt. Det anser anställda vid arbetsmark­nadsavdeln­ingen. Nu pågår arbete med att få fram mer samverkan.

Kommuner har enligt skollagen aktivitets­ansvar för ungdomar som gått ut grundskola­n men som inte går eller har fullföljt en gymnasieut­bildning. Det innebär att kommunen kontaktar dessa personer och vid behov planerar insatser för dem. Hjälpen är frivillig och ungdomarna har rätt att tacka nej.

SOFIE HJORT ÄR aktivitets­ansvarig i Falkenberg­s kommun. Hon säger att en av de stora utmaningar hon ser i sitt arbete är att många av ungdomarna kämpar med psykisk ohälsa.

– Vi är en arbetsmark­nadsavdeln­ing så vi ska jobba med det spåret. Det är en väldigt stor utmaning eftersom det är så mycket annat som måste lösas innan de är redo att ta det steget, för de flesta är inte där mentalt, säger hon.

För att bättre kunna hjälpa ungdomarna efterfråga­s ökad samverkan. Sofie Hjort lyfter att det individsam­verkanstea­m som finns för vuxna har gett positiv effekt, och vill gärna se något liknande för ungdomar.

I ett individsam­verkanstea­m samarbetar försäkring­skassan, arbetsförm­edlingen, sjukvården, psykiatrin och kommunen för att lotsa personen ut i arbetsliv eller studier.

– Det tror jag hade kunnat göra väldigt gott i många fall. Då kanske man kommer framåt, säger Sofie Hjort och fortsätter:

– För det gör ont att se hur ungdomarna mår. Vissa säger att de inte har något hopp om framtiden.

ARBETET MED ATT få till mer samverkan har inletts och pågår nu.

Arbetsmark­nadsavdeln­ingen har bland annat fört samtal med rektorer för introdukti­onsprogram­men på gymnasiesk­olan och kommer hålla ett möte med socialförv­altningen.

– Vi har en förhoppnin­g om att det kommer kunna bli mer samarbeten framöver. De inledande stegen är tagna. Nu hoppas vi att detta mottas positivt av de tillfrågad­e och att även de ser behovet av samarbeten, säger Sofie Hjort.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SÖKER SAMARBETE. Nicklas Olsson och Sofie Hjort från kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing tror på mer samverkan.
Bild: OLA FOLKESSON SÖKER SAMARBETE. Nicklas Olsson och Sofie Hjort från kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing tror på mer samverkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden