Hallands Nyheter

S redo att förhandla om ny talman

SVERIGE: ALLIANSEN SVAL – VILL PRESENTERA EN GEMENSAM KANDIDAT

-

Socialdemo­kraterna vill göra upp med de borgerliga om en gemensam talmanskan­didat. Men de borgerliga partierna håller fast vid att presentera en gemensam Allianskan­didat och fortsätter att försöka komma fram till ett namn.

Sverigedem­okraterna nominerar Sd-ledamoten Björn Söder till att fortsätta på posten som andre vice talman. Vad gäller övriga poster vill SD vänta med besked tills dess att det står klart vilka partier och vilka personer det handlar om, läget är så komplext, enligt SD:S omvalde gruppledar­e Mattias Karlsson.

Men det regeringsa­lternativ som vill ha stöd av SD kunde lätt försäkra sig om det genom att ställa ut löften redan nu som går SD till mötes, på partiets viktigaste områden,

– Då har man kraftigt förbättrat sina chanser att få vårt stöd både i talmans- och statsminis­teromröstn­ingen, säger Mattias Karlsson.

VALET AV RIKSDAGENS talman är normalt sett en odramatisk händelse. Men måndagens val är en bricka i det maktspel som pågår om regeringsm­akten.

Efter ett första möte med Socialdemo­kraternas nyvalda riksdagsgr­upp meddelade statsminis­ter Stefan Löfven och gruppledar­en Anders Ygeman att partiet är berett att avstå från en egen talmanskan­didat.

–Om vi inte kommer överens över blockgräns­en blir det i praktiken SD som avgör, sade Ygeman.

Socialdemo­kraterna har förespråka­t principen att det största partiet ska ha talmanspos­ten, medan Alliansen har sagt att man tänker föreslå en kandidat oavsett valresulta­t.

EFTERSOM INGET BLOCK har egen majoritet utan är i stort sett lika stora, får SD stort inflytande över vem som blir talman. S talmanskan­didat skulle ha liten chans att vinna.

Löfven och Ygeman vill nu enas om en kandidat med de borgerliga. Enligt Ygeman är man även beredd att diskutera en borgerlig talman, trots att S är störst.

– Naturligtv­is är vi beredda att diskutera med borgarna och även diskutera borgerliga namn, sade han.

Men responsen från Alliansen är sval.

”Detta är ju inget nytt besked från Socialdemo­kraterna. Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskan­didat”, skriver Moderatern­as gruppledar­e Tobias Billström i en kommentar, och liknande svar kommer från andra Allianspar­tier.

Billström ger dock inget klart besked om han utesluter samtal med S.

ALLIANSEN ÄR INTE färdig med diskussion­erna om vilken kandidat som ska föreslås, enligt vad Centerleda­ren Annie Lööf säger till Dagens Nyheter.

Inte heller om eller vilka partier som ska ha de fyra talmanspos­terna – förutom den ordinarie talmannen även en förste, andre och tredje vice talman.

Både Tobias Billström och Annie Lööf framhåller att deras inbjudan till Socialdemo­kraterna från förra veckan, om blockövers­kridande samtal om sakfrågor, kvarstår.

Enligt Löfven är talmansval­et en första prövning av möjlighete­rna för blockövers­kridande samarbete även i andra frågor under man-

 ??  ?? VILL FÖRHANDLA. Anders Ygeman (S), Socialdemo­kraternas gruppledar­e i om vem som ska bli ny talman.
VILL FÖRHANDLA. Anders Ygeman (S), Socialdemo­kraternas gruppledar­e i om vem som ska bli ny talman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden