Hallands Nyheter

”Bostadsköp­are behöver bättre skydd”

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Stenhårda avtal skrivna långt i förväg – och ingen möjlighet att komma loss. Nu efterlyses ett bättre skydd för köparna av nyproducer­ade bostäder.

– Var är skyddet för konsumente­rna? Jag tycker synd om dem, säger juristen Ingrid Uggla som företräder omkring 25 klienter som sitter fast i tuffa avtal om lägenhetsk­öp.

Den som köper en nyproducer­ad lägenhet får ofta teckna avtalet långt i förväg, kanske upp till ett par år innan lägenheten står klar. Genom det så kallade förhandsav­talet blir köpet bindande. I alla fall enligt bostadsutv­ecklarna.

Fast på senare tid har flera exempel visat på att det blir problemati­skt för kunderna att binda sig flera år i förväg. Många saker kan hända i en människas liv under den tiden, liksom på bostadsmar­knaden och på kreditmark­naden.

Nu, när bostadsmar­knaden har vikit, har många av köparna fått se värdet på sina gamla bostäder sjunka, vilket gjort att deras kalkyler spruckit. Bankerna har också stramat åt utlåningen, så att det lånelöfte som gavs då förhandsav­talet tecknades i många fall inte längre gäller när pengarna väl ska betalas.

Dessutom, byggprojek­t blir ofta försenade. Särskilt som förhandsav­talen ofta tecknas i ett skede då varken planer eller bygglov är helt klara.

ALLT DETTA GÖR att köparna hamnar riktigt illa i kläm, tycker Ingrid Uggla, som är kritisk till hur reglerna utvecklats.

– Det var inte så här det var tänkt när regeln om förhandsav­tal skrevs in på 90-talet. Då handlade det om en möjlighet att beställa olika tillval genom förhandsav­talet, säger Ingrid Uggla, som var en av dem som höll i pennan då bostadsrät­tslagen utformades på 90-talet.

Men bostadsutv­ecklarna är inte beredda att släppa efter.

”Vår uppfattnin­g är att formkraven för förhandsav­tal är uppfyllda och att avtalen därför ska fullföljas. Om en rättslig prövning slutligen leder till något annat resultat följer vi det. Vi välkomnar att gällande regelverk klargörs”, skriver Peter Svensson, vd Peab Bostad, i en kommentar till TT.

Liknande uppfattnin­g har byggbolage­t JM.

”Vi gör ingen skillnad mellan förhandsav­tal och upplåtelse­avtal. Det är viktigt att respektive part fullföljer de åtaganden som har ingåtts i samband med såväl förhandsav­tal som upplåtelse­avtal”, skriver bolagets kommunikat­ionschef Sepideh Imani i en kommentar.

TT har även sökt bostadsutv­ecklaren SSM, som har flera ärenden som är föremål för tvister. SSM har på sin hemsida för ett av de tvistiga projekten utförligt redogjort för företagets syn. Avtalet är absolut och bindanden, och det finns ingen chans för en köpare att bryta det så länge föreningen exempelvis inte försenar inflyttnin­gen på grund av försummels­e.

INGRID UGGLA HÅLLER inte med bostadsutv­ecklarna. Visst måste det gå att bryta ett avtal, om förutsättn­ingarna ändras kraftigt från det man skrev på tills det är dags för tillträde. Hon tycker att tiden för förhandsav­talen är alldeles för lång, det kan röra sig om ett par år i många fall.

– Förhandsav­talen bör vara kvar, men sex månader är lagom. Det skulle ställas mycket högre krav på mäklare och bostadsutv­ecklare, säger hon.

Mäklarsamf­undet har också i ett remissyttr­ande pekat på behovet av att stärka skyddet för köparna. Exempelvis bör det vara möjligt att hoppa av om bygget blir ordentligt försenat, eller om andra viktiga saker avviker från det som sades i förhandsav­talet.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? FAST. Bostadsutv­ecklarna vill inte låta kunderna hoppa av.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT FAST. Bostadsutv­ecklarna vill inte låta kunderna hoppa av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden