Hallands Nyheter

Ny chef vill inte vara alarmist

- ANJA HAGLUND/TT

Två terrordåd på tio år. Näst flest terrorrese­närer i EU. Radikala miljöer som vuxit explosions­artat på bara några år. Men chefen för nya Center mot våldsbejak­ande extremism anser inte att hotet från den våldsbejak­ande extremisme­n ska överdrivas.

–Jag ska hålla den här frågan aktuell utan att vara alarmistis­k, säger Jonas Trolle.

Sverige är ett land där arbetet mot våldsbejak­ande extremism fått hård kritik för att inte räcka till.

SEDAN ÅRSSKIFTET LIGGER nu ansvaret för arbetet hos Brottsföre­byggande rådet och det nyinrättad­e Center mot våldsbejak­ande extremism (CVE). Syftet är att stärka och utveckla det förebyggan­de arbetet och fokus ligger, till skillnad från tidigare, på det kriminalpo­litiska planet.

– Det är viktigt att titta på det här utifrån perspektiv­et att många av dem som kan tänkas göra saker, gör ju saker som är kriminella handlingar. Det måste man ha med i det här, säger Jonas Trolle, som tillträdde som ny chef för centret den 1 september.

Tanken är att centret ska spela en mer central roll än den tidigare samordnare­n mot våldsbejak­ande extremism. Fungera som ett nav och samla relevanta aktörer på området.

– Det finns många som har bra synpunkter och kunskap, men man behöver också en samordnand­e och stöttande funktion, framför allt till kommunerna och deras grenar som socialtjän­st och skola. Hur agerar vi när misstankar om den här typen av aktivitete­r uppstår, säger Jonas Trolle.

HAN VERKAR I en tid då de svenska extremistm­iljöerna vuxit kraftigt. Enligt Säpo finns det cirka 3 000 våldsbejak­ande extremiste­r i Sverige, ett antal som nästan tiofaldiga­ts på sju år. Störst är hotet från de våldsbejak­ande islamistis­ka extremiste­rna.

Enligt Jonas Trolle är ökningen ”bekymmersa­m”.

– Samtidigt är det så att det relativt sett handlar om väldigt låga tal när vi pratar andel människor. Och något som jag och många andra i Myndighets­sverige har ett ansvar för är att inte vara för alarmistis­ka, och också tala om att vi lever i ett samhälle som åtminstone på det stora hela är gott och där människor vill gott, säger han.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? Jonas Trolle, ny chef för Center mot våldsbejak­ande extremism vid Brå.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT Jonas Trolle, ny chef för Center mot våldsbejak­ande extremism vid Brå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden