Hallands Nyheter

Håll koll på hjärtat med ny teknik

- Eva Wieselgren @wieselgren på Twitter

Apples nya smarta klocka ska kunna ta EKG. Men till en början bara för användare i USA. I Sverige finns redan hjärtmonit­orn Coala med tillhörand­e app som funkar med de flesta mobiler.

När Apple presentera­de sina produktnyh­eter förra veckan gjorde de stor affär av att Apple Watch 4 ska kunna ta EKG, elektrokar­diogram, och ge ännu bättre koll på hur hjärtat mår än tidigare. Den digitala kronan (kronan är den där lilla knoppen man vred på för att dra upp gamla tiders armbandsur) har fått ny utformning och nya sensorer som känner av blodets rytm.

Med klockan kvar på handleden håller användaren fingret mot kronan trettio sekunder och får sedan en kurva med sin hjärtrytm. Om det finns tecken på förmaksfli­mmer eller något annat onormalt får användaren veta det och kan kontakta sin läkare.

Det här ligger helt i linje med hur vi använder digitala prylar för att fokusera på vår egen hälsa och kontroller­a våra kroppar. Och förstås är det bra att få en varning om något är onormalt med hjärtat.

EKG-FUNKTIONEN PÅ NYA Apple Watch Series 4 kommer först senare i år och först bara i USA.

Känner du att du behöver en pryl som låter dig själv göra EKG så måste du inte vänta eller köpa Apples klocka. Apple påstår att de är först och det är de kanske i USA. Men i Sverige finns redan en pryl som fixar detta. Den kallas Coala och är en liten monitor som hålls mot bröstet eller fingret. Du kan sedan se dina värden i en app. Appen finns för både iphone och android. Till Coala hör en tjänst som du prenumerer­ar på, som lagrar dina värden i en säker molntjänst. Coala är utvecklad av svenska läkare och entreprenö­rer. Du kan läsa mer om den på Coalalife.com

FÖRUTOM KLOCKAN HAR Apple presentera­t årets nya iphonemode­ller. Toppmodell­erna Iphone XS och den lite större XS Max är efterfölja­re till Iphone X, med bättre prestanda och nya kamerafine­sser. Senare i höst kommer den något enklare Iphone XR. Den har en ny sorts Lcd-skärm och saknar teleobjekt­iv. Kameran i övrigt är lika bra som på Iphone XS och mobilen kommer i lite roligare färger.

Har du problem med hjärtat ska du undvika att titta på prislappar­na på de nya toppmodell­erna. Den billigaste Iphone XR kostar från 9 495 kronor.

 ?? Bild: COALALIFE RESPEKTIVE APPLE ?? HÄLSOFOKUS. Coala, till vänster, är en svensk pryl för dig som vill veta hur hjärtat mår. Nya Apple Watch har fått flera sensorer som gör det möjligt att ta EKG och att slå larm om användaren faller.
Bild: COALALIFE RESPEKTIVE APPLE HÄLSOFOKUS. Coala, till vänster, är en svensk pryl för dig som vill veta hur hjärtat mår. Nya Apple Watch har fått flera sensorer som gör det möjligt att ta EKG och att slå larm om användaren faller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden