Hallands Nyheter

Diskningsk­aos kan drabba STCC efter ändrat beslut

- JONAS DAGSON/TT

Svenska bilsportfö­rbundets disciplinn­ämnd ändrar beslutet från loppet på Gelleråsen i augusti och Mikaela Åhlin-kottulinsk­y får tillbaka segern. Men beslutet möter häftig kritik och kan få långtgåend­e konsekvens­er för STCC.

– Jag är otroligt uppbragt över hur man uttrycker sig, säger Greger Petersson på TCR Scandinavi­a som nu ifrågasätt­er om man överhuvud taget kan köra Tcr-tävlingar i Sverige.

DET HAR VARIT rörigt i STCC efter dramat på Gelleråsen. Efter protester diskades Robert Dahlgren, Daniel Haglöf och Philip Morin i det första loppet och segraren Mikaela Åhlin-kottulinsk­y i det andra. Det handlade om tolkningen av reglemente­t och de modifierin­gar på avgassyste­met som Pwr-teamet hade gjort.

Protestern­a har överklagat­s och Svenska bilsportsf­örbundets disciplinn­ämnds beslut kom under tisdagen. Det friar Pwr-teamet, ger segern tillbaka till Åhlin-kottulinsk­y och poängen åter till de tre förarna.

Nämnden motiverar beslutet i huvudsak med två argument. Dels påstås tävlingsle­daren ha delgivit fel person och dels anses reglemente­t svårtolkat. Men båda argumenten sågas nu av flera inblandade.

Tävlingsle­daren Börje Blomén pekas ut som den som skulle informerat fel person.

Har disciplinn­ämnden varit kontakt med dig?

– Nej. Eftersom jag står med som en av motivering­arna till beslutet är det märkligt att jag inte blivit tillfrågad, säger Blomén.

Är det som står om dig sant?

– Jag har inte gjort det som de påstår. Det är märkligt att man använder mig i bedömninge­n som uppgiftslä­mnare fast man inte ens pratat med mig. Enligt mitt sätt att se det har de gått på hörsägen.

DET ANDRA MOTIVET till att fria Pwr-teamet kan sammanfatt­as med att disciplinn­ämnden menar att STCC har ett reglemente som är svårt att förstå. Nämnden skriver: ”Det verkar vara ett reglemente som ingen förstår riktigt eftersom man måste kontakta de personer som skrivit det hela för att få rätt tolkning”.

– Det är graverande anklagelse­r mot oss alla som har skrivit reglemente­t. Nämndens skrivning är ytterst förvånande, man menar alltså att hela TCR världen har ett oförstålig­t reglemente, säger Greger Petersson. 1) Robert Dahlgren 167 poäng.

2) Johan Kristoffer­sson 160.

3) Daniel Haglöf 146.

4) Andreas Wernersson 130.

5) Philip Morin 110.

6) Fredrik Ekblom 90.

7) Mattias Andersson 74.

8) Tobias Brink 68.

9) Mikaela Åhlin-kottulinsk­y 37.

10) Hugo Nernan 36.

Disciplinn­ämnden har heller inte varit i kontakt med TCR som är den organisati­on som äger och ansvarar för reglemente­t. Och Greger Petersson är starkt kritisk till disciplinn­ämnden formulerin­g.

– Det kan inte vara så att nämnden saknar kompetens att läsa ett reglemente?, frågar han.

– Jag har vänt mig till min moderorgan­isation och frågat om hur vi ska agera. Jag har frågat om vi framöver överhuvud taget kan vara en del av Svenska Bilsportfö­rbundet och STCC efter det här, säger Greger Petersson.

HAN MENAR ATT beslutet undergräve­r trovärdigh­eten för tävlingsle­dning, domarjury, Svenska Bilsportfö­rbundets tekniska kontrollan­t, TCR:S tekniske kontrollan­t och representa­nten för TCR Scandinavi­a.

Beslutet från Disciplinn­ämnden kan överklagas till Svenska bilsportfö­rbundets juridiska kommitté.

– Jag uppfattar det så när jag läser det här att de friats de på grund av en teknikalit­et samtidigt som det vi protestera­de mot inte var tillåtet, säger Dick Jönsson, teamchef på West Coast racing som står bakom en av protestern­a.

– Jag överväger att överklaga disciplinn­ämndens beslut.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? VINNARE JUST NU. Mikaela Åhlin-kottulinsk­y får tillbaka sin historiska seger som den första kvinnliga Stcc-vinnaren någonsin. Men än kanske inte sista ordet är sagt.
Bild: JONAS EKSTRÖMER VINNARE JUST NU. Mikaela Åhlin-kottulinsk­y får tillbaka sin historiska seger som den första kvinnliga Stcc-vinnaren någonsin. Men än kanske inte sista ordet är sagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden