Hallands Nyheter

De gamla vännerna äntligen i samma lag

- HENRIK SKIÖLD/TT

Barndomsvä­nner, kompisar även som vuxna och äntligen i samma lag i ett mästerskap. Fredrik Jönsson skippade fälttävlan, satsade på hoppningen och Vm-debuterar vid 45. – Det känns jättekul, verkligen, säger polaren Peder Fredricson.

I början av 1990-talet flyttade familjen Fredricson till Flyinge och Peder hittade snabbt en vän i jämnårige Fredrik.

– Vi gick på Byskolan i Södra Sandby, jag tror att det var när vi började i fyran som vi hamnade i samma klass, säger Jönsson.

Två grabbar som gillade att sporta fann varandra. Ridningen var förstås den främsta gemensamma nämnaren. Båda valde fälttävlan.

– Vi red, umgicks och allt annan man gjorde i den åldern. Vi hade mycket kul, säger Jönsson. Fredricson: – När man har umgåtts som små sitter vänskapen väldigt djupt, man känner varandra riktigt bra.

SOM TRÄNARE HADE de Fredriks pappa, Jan Jönsson, legendar inom svensk fälttävlan och bronsmedal­jör vid OS i München 1972. I sin nyutkomna bok skriver Fredricson om besöken hemma hos Fredrik och nämner ett minne som gjorde starkt intryck.

”Os-medaljen på väggen hemma hos Jan Jönsson blev en inspiratio­n för oss. Kanske kunde vi en dag ta egna medaljer?”

Fredricson nådde OS i Barcelona redan som 20-åring 1992. Fyra år senare var det Fredrik Jönssons tur i Atlanta. Till Sydney 2000 hade Sverige ett kvalat fälttävlan­slag. Både Peder och Fredrik var uttagna, men förbundet valde efter en hel del kontrovers­er att inte skicka laget.

– Jag var inblandad i det bråket, tappade lite sugen och kände att för att hoppa i stället. Jag hade en rätt bra hopphäst så vi körde på det och det ena gav det andra, säger Fredrik Jönsson.

PEDER FREDRICSON ÄR sedan länge en respektera­d världsstjä­rna, Jönsson har strävsamt jobbat sig uppåt i den svenska hopphierar­kin, men först nu gör han mästerskap­sdebut.

– Det är fascineran­de. Två gamla, avdankade fälttävlan­sryttare i samma lag. Det har vi skojat om, säger Jönsson.

I VM rider han tolvåriga valacken Cold Play.

– Jag har haft honom ganska länge. Som ung var han väldigt stökig med mycket egen vilja, men nu har han blivit ganska lätt att hantera. Han har kvar sin stökighet ibland, men nu känner vi varandra så väl att jag vet hur jag får styr på det hela.

Jönsson är först ut av de svenska ekipagen i ondagens tidshoppni­ng. Turordning­en är sedan Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden