Hallands Nyheter

Fotbollsfa­kta du kan bräda kollegorna med

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Alla fotbollsgl­ada belgare är självklart lyriska över att återigen få heja fram sina representa­nter i den mest prestigefy­llda klubbturne­ringen i världen. Eller? De senaste två upplagorna av CL har snarare varit en ångestresa för alla belgare. Efter att Gent tog sig vidare från gruppen 2015–16 så har i tur och ordning Club Brygge och Anderlecht försökt upprepa bedriften. Brygge lyckades inte göra ett enda mål 2016–17 och fick stryk i alla matcher. Anderlecht tog faktiskt en seger förra säsongen, genom ett självmål av Celtic-spelaren Simunovic... I övrigt var det idel mållöst och förluster. I år är det Brygges tur att försöka vända förlusttre­nden, eller i alla fall göra mål.

DANSK REKORDDOMA­RE

Ronaldo hit och Messi dit. Det är lätt att bländas av huvudnumre­t och all glamour som omgärdar superstjär­norna. Men utan mannen med pipan hade det inte blivit mycket fotboll. Bland alla rättsskipa­re som fått kliva in och hålla reda under en Cl-match är det faktiskt en dansk it-chef som innehar rekordet. Kim Milton Nielsen har dömt fler Cl-matcher än han har levt jordsnurr. Nästa år fyller han 59 och når då samma siffra som antalet Cl-matcher han var huvuddomar­e för under den delen av sin karriär.

FRANSKA FINALFIASK­ON

Frankrike är en av världens just nu allra främsta fotbollslä­nder. Men bara för att nationen nyligen blivit världsmäst­are betyder inte det att de franska klubbarna är några europeiska giganter. Snarare tvärtom. På 63 säsonger av Europacupe­n och senare omdöpta Champions League har enbart Marseille gått hela vägen och vunnit turneringe­n bland de franska försöken. Reims (två gånger), Saint-étienne och Monaco har alla fallit på målsnöret. Marseille missade också två år före triumfen 1993 då Milan besegrades med 1–0 i finalen.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO ?? Real Madrids Marcelo och Sergio Ramos fick fira med bucklan efter förra säsongens Champions League.
Bild: FRANCISCO SECO Real Madrids Marcelo och Sergio Ramos fick fira med bucklan efter förra säsongens Champions League.
 ??  ?? REGERANDE MÄSTARE. CRISTIANO RONALDO.
REGERANDE MÄSTARE. CRISTIANO RONALDO.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? REDKORD-DANSK. Kim Milton Nielsen har dömt många matcher i Champions League.
Bild: TT/ARKIV REDKORD-DANSK. Kim Milton Nielsen har dömt många matcher i Champions League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden