Hallands Nyheter

Irriterat inför Eutoppmöte

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Irritation­en är tydlig mellan diverse huvudstäde­r i EU när olika syn på migrations­politiken skapar allt större gnissel. Något genombrott väntar knappast på veckans toppmöte i Salzburg.

Sedan flyktingkr­isen blev akut hösten 2015 har EU:S stats- och regeringsc­hefer ägnat ett stort antal ordinarie och extrainsat­ta möten till att försöka komma överens om synen på flyktingar och migration.

DEN HÄR VECKAN görs ännu ett försök då nuvarande ordförande­landet Österrike bjuder in till informellt toppmöte i Salzburg för att diskutera migration och inre säkerhet. Någon enighet finns dock inte i sikte.

– Vad jag har hört så finns inga tecken på något genombrott kring Dublinregl­erna, säger exempelvis en högt uppsatt Eu-källa om det låsta läget kring förslaget att fördela asylsökand­e mellan medlemslän­derna i ett krisläge.

Oenigheten tycks snarare bara växa och bli allt mer inflammera­d.

När inrikes- och migrations­ministrar samlades till en förberedan­de konferens i Wien i fredags var stämningen inte direkt på topp.

Ett spefullt inlägg från Italiens inrikesmin­ister Matteo Salvini om att Luxemburg kanske är ute efter att skaffa sig nya slavar från Afrika fick luxemburgs­ke kollegan Jean Asselborn att slänga ifrån sig sin hörsnäcka av ilska.

– Merde alors! (Men för fasen!), fnös Asselborn irriterat, varpå Salvini snabbt spred en filmsnutt på händelsen via Twitter och ifrågasatt­e om det inte finns vettigare ministrar i Luxemburg.

Inför veckans toppmöte manar EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk till enighet.

”OM SOMLIGA VILL lösa krisen medan andra vill utnyttja den så kommer den fortsatt att vara olösbar. Jag hoppas att vi i Salzburg kan sätta stopp för den ömsesidiga förbittrin­gen och återvända till en mer konstrukti­v hållning. Det är precis det senare som har gett önskad effekt under de senaste månaderna: I dag är inflödet av illegala migranter till EU nere på förkristid­snivå”, skriver Tusk i sin skriftliga inbjudan till stats- och regeringsc­heferna. * Den 23–26 maj 2019 hålls val till Eu-parlamente­t i de 27 länder som blir kvar i EU efter Storbritan­niens utträde knappt två månader tidigare. * Totalt ska 701 ledamöter, varav 21 från Sverige, väljas via valkretsar i medlemslän­derna. Ledamötern­a sitter i fem år och har som främsta uppdrag att parallellt med EU:S medlemslän­der behandla de lagstiftni­ngsförslag som läggs fram av Eukommissi­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden