Hallands Nyheter

Barn, varken ägodel eller rättighet

SURROGAT. Istället för att hamna i intresseav­vägningarn­as träsk och relativism borde debatten handla om rättighete­r och barn är ingen sådan.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 20/9. Idag kan barn i Sverige bli till genom samlag, insemineri­ng och provrörsbe­fruktning. På andra sidan Atlanten, i USA, finns det fjorton tillvägagå­ngssätt till för den som vill bli gravid, men av olika anledninga­r inte kan. Vetenskape­n har kommit långt när det kommer till att stilla så kallade ”ofrivillig­t barnlösa” människors barnlängta­n.

CENTRALT FÖR DEN svenska debatten är surrogatmö­draskap, där en kvinna bär och föder barnet åt någon annan. Det kan ske i två former, partiellt och fullständi­gt. I det förstnämnd­a donerar surrogatma­mman sitt eget ägg, vilket gör att hon har biologisk koppling till barnet hon bär. Det sistnämnda innebär att ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator. I Sverige är varken partiellt eller fullständi­gt surrogatmö­draskap tillåtet idag, men det innebär inte att barn i Sverige inte föds genom processen. Barnlängta­nde par eller ensamståen­de beger sig istället utomlands, ”marknaden” flyttar alltså utomlands som med de flesta saker som förbjuds i det egna landet.

DET BÄSTA, RENT marknadsmä­ssigt, hade ju givetvis varit att legalisera surrogatmö­draskap i Sverige så vi själva kunde bestämma över de regler och former som det skulle ske under. Då kunde den bästa möjliga vård och säkerhet för de inblandade kunna säkerställ­as, men också undvika att utländska kvinnor mot betalning försätter sig i fara och beroende. Men som i de flesta andra frågor handlar det om intresseav­vägningar. Mer exakt, barnets bästa och kvinnans bästa mot andras barnlängta­n.

INTRESSEAV­VÄGNINGAR ÄR OFTAST hopplösa historier. Det är näst intill omöjligt att väga intressens tyngd, eftersom de är relativa. Man kan ju tycka att en förälder kan ge ett barn lika mycket kärlek och omsorg som två föräldrar, eller att en surrogatmo­rs intresse av att inte lida men eller hamna i beroendest­ällning inte är så farligt i relation till ett samkönat pars barnlängta­n. Istället för att hamna i intresseav­vägningarn­as träsk och relativism borde debatten handla om rättighete­r, och vad vi såväl internatio­nellrättsl­igt som nationellt kommit överens utgör dem. Svaret blir då mer eller mindre självklart – barn är inte en rättighet. Men barn har rättighete­r. Och det har levande kvinnor också.

KVINNAN HAR RÄTT att äga sin egen kropp, inte utsättas för våld, lidande eller ofrivillig skada. Barn har samma mänskliga rättighete­r som vuxna, men genom barnkonven­tionen även rätt till en trygg uppväxt, en barndom och att kunna förverklig­a sig själva. Processer som inte kan garantera barnets och kvinnans rättighete­r har inget i det svenska rättssamhä­llet att göra. Det kan låta hårt, men en påminnelse som fler behöver höra i den allt hetsigare jakten på graviditet­en.

DIN BARNLÄNGTA­N BERÄTTIGAR dig inte ett barn. Din oförmåga att kunna få barn berättigar dig inte att tumma på andras rättighete­r, ens om du skulle köpa dem för pengar. Om du inte kan säkerhetss­tälla en trygg uppväxt för ett barn, då ska du inte heller skaffa ett. Barn är varken en rättighet eller en ägodel. Låt oss utgå från dem premissern­a i fortsatta diskussion­er om befruktnin­gshjälp. Sedan om surrogatmö­draskap skulle kunna ske utan risk för såväl kvinnan som barnets rätt får tid och forskning utdöma.

 ?? Bild: ÅSERUD, LISE ??
Bild: ÅSERUD, LISE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden