Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Ordningsva­kterna är på många sätt vår nya polis. Men både lagen om ordningsva­kter och lagen om bevaknings­företag härrör från en annan tid – snart ett halvsekel sedan – då man ansträngde sig för att minska ordningsva­kternas utbredning snarare än för att stävja brottsligh­et och skapa trygghet. Om säkerhetsb­ranschen ska axla ett större ansvar, måste regelverke­t uppdateras.

Svenska Dagbladet (ober M)

* Varför skulle just SD nöja sig med en pratstund (och kanske en kopp kaffe med slät bulle) som honorar för att släppa fram den moderata politiken? Varför skulle inte också SD försöka få igenom ”så mycket som möjligt av sin politik”: den naftalindo­ftande nationalis­men, Eu-motståndet, mediefient­ligheten, återvandri­ngen, stoppet för kvotflykti­ngar.

Dagens Nyheter (ober Lib)

* Om försvaret ska få möjlighete­n att växa måste politikers selektiva säkerhetsi­ntresse bli permanent. Det finns inte tid eller tillräckli­ga resurser för att bygga upp ett försvar när omvärlden skakar. Ett fungerande försvar måste alltid ha ett existensbe­rättigande, trots att världen för stunden blivit fredligare. Säkerhetsp­olitiska vindar kan vända snabbt. Det kloka för Sveriges försvarsun­derhåll – i både freds- och kristid – är ta höjd för det oönskade.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Eller så följer man Frankrikes exempel och inför obligatori­sk vaccinerin­g av skolbarn, alternativ­t använder sig av påtrycknin­gsmetoder som reducerat barnbidrag för att få ”antivaxx-föräldrar” att tänka om. Det kan låta hårt och som en inskränkni­ng av privatlive­t och alla människors rätt till kroppslig integritet. Det är det också. Men det är också en fullt rimlig inskränkni­ng när det handlar om att rädda liv.

Hallandspo­sten (Lib)

* Efter sommarens skogsbränd­er torde det allmänna intresset för skogen och dess väl vara högre än på länge. Det kan underlätta försvaret av skogen när det nu dyker upp klåfingrig­a förslag som inskränker äganderätt­en. Låt hoppas att allmänhete­n och politikern­a också har förståelse för skogsägarn­as villkor.

Nya Wermlands-tidningen

(Kon)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden