Hallands Nyheter

Kulturprof­il från brott

- CARL CATO/TT

kallade kulturprof­ilen (infälld bild) skulle dyka upp. henne att utföra oralsex på honom och sedan genomfört ett vaginalt samlag med henne medan hon befann sig “i ett hjälplöst tillstånd”.

ÖVERGREPPE­T SKA HA skett på hösten och senare samma vinter träffades mannen och kvinnan på nytt. Han ska då ha våldtagit henne igen, ett övergrepp som påbörjades medan hon sov.

Rättegånge­n inleddes på onsdagen i Stockholms tingsrätt, inramad av ett massivt pressuppbå­d. Både kvinnan och mannen hördes. Rättegånge­n hölls bakom stängda dörrar och journalist­er fick därmed inte ta del av vad som sades.

– Jag är nöjd med det som har kommit fram, sade försvarsad­vokat Björn Hurtig inför pressuppbå­det.

Han ville i övrigt inte svara på några detaljer om vad som hade sagts i salen, men berättade att hans klient nekar till våldtäktsa­nklagelser­na.

I morgon väntar nya vittnesför­hör, och Hurtig säger att han ser fram emot att få höra åklagarsid­ans vittnen och få möjlighet att korsförhör­a dem.

KULTURPROF­ILEN LÄMNADE tingsrätte­n utan att ge någon kommentar. Han säger enligt åtalet att han inte minns exakt vad som hände, samtidigt menar Björn Hurtig att de viktiga detaljerna i kvinnans berättelse saknas. Tidsaspekt­en kan bli avgörande i fallet.

– Jag tror det påverkar mycket, det finns minnesfors­kning som pratar om hur snabbt ett minne förändras. Ditt minne förskjuts, säger Björn Hurtig.

– Sedan kan man rationalis­era saker för att få det att fungera i det egna psyket. Sju år är en ocean av tid. Jag tror inte minnet undgås att påverkas hos någon människa, inte heller hos målsägande­n.

Målsägande­biträdet Elisabeth Massi Fritz håller med honom på den punkten men menar att kvinnans och vittnenas berättelse är ”stark och klar” i förundersö­kningen.

– Det är klart att minnet kan svika, det är sju år tillbaka i tiden. Då kan man inte kräva att de minns exakt alla detaljer. Men det vi kunnat utläsa i förhör är ändå att vittnena minns väldigt mycket.

I morgon kommer sju vittnen att höras. Massi Fritz företrädde ytterligar­e tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprof­ilen. Deras sak kommer dock inte att prövas i domstol då “brott ej kunnat styrkas”.

Den nu målsägande kvinnan begär även ett skadestånd på totalt 200 000 kronor.

 ?? Bild: CARL CATO/TT (STORA BILDEN) FREDRIK SANDBERG/TT (LILLA BILDEN) ??
Bild: CARL CATO/TT (STORA BILDEN) FREDRIK SANDBERG/TT (LILLA BILDEN)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden