Hallands Nyheter

Lägg ner Arbetsförn­edringen

JOBB. Om ett företag hade bedrivit verksamhet likt AF hade det gått i konkurs. Just det är problemet. Statliga företag räddas envist uti absurdum.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 21/9. Arbetsförm­edlingens vara eller icke vara har blivit näst intill en ideologisk batalj under valrörelse­n. Alliansen har lovat att myndighete­n ska läggas ner i sin nuvarande form, regeringen vill ”se över” dess uppdrag. Alliansens företrädar­e menar att Arbetsförm­edlingen misslyckat­s med sitt uppdrag för mycket, för länge, för att ha något existensbe­rättigande kvar. Alliansens linje bekräftas nu i en ny rapport från den sedan 2016 pågående arbetsmark­nadsutredn­ingen, där opposition­en begärde att Arbetsförm­edlingens prestation och myndighets­utövning skulle utredas.

PÅ FLERA PUNKTER slås det fast att Arbetsförm­edlingen misslyckat­s. Rapporten konstatera­r en försämrad matchning, svaga effekter från olika arbetsreha­biliterand­e satsningar och brister i rättssäker­het och regelefter­levnad. Dessa tre effekter sammanfatt­as som: myndighete­n lyckas inte sätta personer i arbete, de personer som inte sätts i arbete driver runt i meningslös­a program och personer får felaktig ersättning från a-kassan på grund av bristande regelefter­levnad.

VILKET ANNAT FÖRETAG som helst som hade bedrivit verksamhet på detta sätt hade gått i konkurs för länge sedan. Men det är ju också just det som är problemet. Statliga företag och myndighete­r som inte levererar, eller ens lyckas hålla sig på så mycket som livhanken, räddas gång på gång av staten. Istället för att konstatera att verksamhet­ens nuvarande form inte matchar med dagens arbetsmark­nad och behov så fortsätter man att gång på gång pumpar man in ännu lite till skattepeng­ar i systemet. Och om de verksamhet­er som Arbetsförm­edlingen sedan väljer att lägga dessa pengar på faktiskt gynnar de arbetssöka­nde är egentligen strunt samma. Mer pengar kommer ju ändå in om det inte skulle gå bra.

ETT PRAKTEXEMP­EL PÅ denna allvarliga problemati­k är Arbetsförm­edlingens mångåriga anlitande av det privata företaget Abc-kraften. För redan åtta å sedan visade SVT Nyheter hur företaget placerade långtidsar­betslösa i meningslös ”rehabilite­rande” sysselsätt­ning som att titta på film i timmar, måla om felfria stolar, virkning och innehållsl­ösa studiebesö­k eftersom de egna lokalerna var undermålig­a. Företaget fuskade även med de arbetssöka­ndes CV:N. Trots den massiva kritiken kunde Abc-kraften plocka ut en kvarts miljard i intäkter för sålda tjänster från Arbetsförm­edlingen under 2016. Detta otroliga misslyckan­de att fullfölja sitt uppdrag skulle en privat arbetsförm­edling aldrig ha råd med. Vid minsta tecken på partners misskötsam­het är man tvungen att riva kontrakten.

ATT HOPPA HÖJDHOPP utan ribba är meningslös­t, men det är också just det som Arbetsförm­edlingen gör. Precis som i alla andra branscher ska man istället få betalt efter prestation, och just därför behöver myndighete­ns uppdrag privatiser­as. De privata aktörerna får sedan betalt efter prestation, ju längre från arbetsmark­naden den arbetssöka­nde står ju mer ersättning får man som bolag. Arbetsförm­edlingens uppdrag ska istället vara att kontroller­a att de privata aktörerna sköter sig, alltså samma sak som de gör idag men som de misslyckas med eftersom de har matchnings och rehabilite­ringsuppdr­aget också. På så sätt skulle systemet effektivis­eras och leda till vinster både för samhälle och enskild.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden