Hallands Nyheter

Vill Sverige bli en kunskapsna­tion?

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Under senaste åren har kritiken tilltagit kring det fria skolvalet. Bortsett från att det handlar om kritik. Det går att visa på skolor med bra resultat. Och det är utmärkt. Men de andra skolorna, vad ska vi göra med de eleverna. De riskerar i så fall att hamna i ofrivillig­t utanförska­p. Och dessa löser vi enbart tillsamman­s. Hur?

GENOM ATT INTE bara tillsätta politiska reformer, utan genom att få till en verklig förändring. Det behöver satsas på att skapa optimala förutsättn­ingar för inlärning. Det måste vara högsta prioritet. Utan studiero – ingen kunskapssk­ola. Lika hög prioritet måste även skollagen ha. Skolor måste förstå att de inte kan frångå denna – undervisni­ng ska vara anpassad efter varje elevs förutsättn­ingar. Utmaningen ligger i att som lärare både kunna stimulera en högprester­ande elev, och även ge en elev som ännu inte hittat rätt bland inlärnings­metoder, verktygen att lyckas.

som tidigare haft problem med sviktande resultat, och som ett försök att även nå mer skoltrötta elever, infört mer idrott. Den extra rörelsen eleverna fått, har resulterat i lugnare lektioner och bättre koncentrat­ionsförmåg­a. Det visar på att det ibland är de enkla, kostnadsef­fektiva medlen, som även kan ge tydliga effekter. Det visar också hur lätt det är att underskatt­a människans behov av rörelse. Däremot räcker det inte med mer rörelse för att skapa en kunskapsna­tion. Det behövs även en skola och medborgare, som tar kunskap på största allvar.

UTBILDNING BLEV INGEN fråga väljarna ansåg tillräckli­gt viktig att påverka politikern­a att också ta med den in i valrörelse­n. Det är förbaskat bedrövligt. Istället för att prata kunskap, handlade alldeles för mycket av valet om okunskap. Enbart detta ett bevis för att behovet av att bli en kunskapsna­tion – faktiskt också är enormt. Inte minst eftersom kunskap är en färskvara och ständigt behöver fyllas på med nya fakta. Sveriges fortsatta utveckling och ekonomiska tillväxt bygger på att vi är en stark kunskapsna­tion. Vår historia är baserad på en öppenhet för omvärlden, en öppenhet som även gör att ny kunskap kommer oss tillgodo.

DAGENS LÄRARE MÅSTE kunna förklara, stimulera, visa på samband mellan olika skolämnen, och inte minst – engagera. Detta sker genom stöd från rektorer och övriga skolledare som står för skapandet av studiero. Utmaningen ligger därför i att nästa regering, och även riksdag, ger skolan rätt förutsättn­ingar. Lyssnar på behoven, för att skolor också ska kunna lyckas att inte bara vara kunskapsfö­rmedlare, utan även kunskapssk­olor. Så skapar vi en kunskapsna­tion. Frågan är om vi vill.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden