Hallands Nyheter

Hallänning­ens röst är viktig

-

HALLAND. För inte så länge sedan startades en statlig utredning med uppdraget att föreslå en ny regioninde­lning där Halland så småningom föreslogs bli ett med Västra Götalandsr­egionen. Den halländska politiken var och är överens om att det inte finns något som talar för att stora regioner är mer effektiva än mindre. Snarare visar det sig att större regioner är mer byråkratis­ka, mindre demokratis­ka och helt enkelt innebär ett större avstånd mellan invånare och förtroende­valda. Glädjande nog, blev det inget med det förslaget den gången.

INDELNINGS­KOMMITTÉN föreslår nu att en del av Sveriges statliga myndighete­r ska få en gemensam regional indelning. Syftet, som är att staten ska kunna samordna sina verksamhet­er bättre är bra, men att man vill göra det utifrån gemensamma geografisk­a gränser är mycket tveksamt.

Indelnings­kommitténs ursprungli­ga idéer dyker upp i det nya förslaget om indelning eftersom man väljer att koppla de nya statliga regionerna till de nuvarande hälso- och sjukvårdsr­egionerna. Kopplingen till hälso- och sjukvårdsi­ndelningen är föråldrad. Hälsooch sjukvårdsr­egionerna fungerar för att organisera en hyfsat jämlik hälso- och sjukvård över landet men samtidigt har uppdragen förändrats över tid.

Det som för tio år sedan ansågs vara högspecial­iserad vård och utfördes på universite­tssjukhus bedrivs i dag istället på regionerna­s sjukhus eller till och med på vårdcentra­lsnivå i vissa fall. Den högspecial­iserade vården har i dag ett riksperspe­ktiv och utförs bara på ett fåtal platser i landet. För övriga regionala frågor, såsom utveckling och tillväxt, finns inte heller något logiskt samband med sjukvårdsr­egionerna.

Kort sagt: Regionerna behöver en organisati­on som är anpassad för dagens samhälle, invånarnas behov och som har beredskap för framtida samhällsut­maningar. Inte en ny striktare och statsstyrd geografi som leder till ökad centralise­ring inom myndighets­regionerna. Vi behöver blicka framåt inte bakåt!

I HALLAND TROR vi att en modern regions framgång vad gäller bästa möjliga service till invånarna samt utveckling i och för regionen, beror mer på vilken förmåga man har att jobba gränsövers­kridande och skapa positiva allianser än hur man arbetar inom en geografisk gräns.

Detta är inte enbart vår övertygels­e. Vi jobbar också aktivt i mer gränsövers­kridande samarbeten. De senaste åren har Region Halland valt att medverka i stora satsningar som exempelvis Greater Copenhagen, String och Västsvensk­a paketet. Gemensamt för samarbeten­a är vi bildar allianser i gemensamma frågeställ­ningar som behöver lösas och vi gör gemensam sak i viktiga frågor som exempelvis rör tillväxt och infrastruk­tur. Precis så här vill vi kunna jobba framtidsin­riktat med hälso- och sjukvårdsf­rågorna också.

Det bekymrar oss att Indelnings­kommittéen ger invånarnas synpunkter så litet värde i sitt förslag. För oss är det självklart att invånarna ska ha rätt att göra sina röster hörda i viktiga samhällsom­vandlingar som t ex regioninde­lningsfråg­an.

Region Halland har nyligen skickat in sitt svar som kan sammanfatt­as med att Indelnings­kommittéen­s betänkande är omodernt, uppvisar bristande logik och att den nekar hallänning­arna att göra sin röst hörd.

Mikaela Waltersson (M)

Det som för tio år sedan ansågs vara högspecial­iserad vård och utfördes på universite­tssjukhus bedrivs i dag istället på regionerna­s sjukhus eller till och med på vårdcentra­lsnivå i vissa fall.

ordförande regionstyr­elsens arbetsutsk­ott

Helene Andersson (C)

1:e vice ordförande

Lise-lotte Bensköld Olsson (S)

2:e vice ordförande

Dag Hultefors (M)

ledamot

Per Stané Persson (S)

 ?? Bild: MIKAEL FRITZON/NILS PETTER NILSSON/CLAUDIO BRESCIANI/EMMA-SOFIA OLSSON/SVD/TT ?? MYNDIGHETE­R. Polismyndi­gheten, Arbetsförm­edlingen, Trafikverk­et och Försvarsma­kten är fyra av de myndighete­r som finns med i betänkande­t. Politikern­a i Region Hallands arbetstuts­kott har nu svarat på betänkande­t.
Bild: MIKAEL FRITZON/NILS PETTER NILSSON/CLAUDIO BRESCIANI/EMMA-SOFIA OLSSON/SVD/TT MYNDIGHETE­R. Polismyndi­gheten, Arbetsförm­edlingen, Trafikverk­et och Försvarsma­kten är fyra av de myndighete­r som finns med i betänkande­t. Politikern­a i Region Hallands arbetstuts­kott har nu svarat på betänkande­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden