Hallands Nyheter

Chefslöst på byggande avdelninga­r

Växande Varberg står utan chef både för den långsiktig­a och kortsiktig­a bostadspla­neringen. Hård konkurrens på arbetsmark­naden gör att nya chefstills­ättningar kan dröja.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Den bostad som din dotter eller du själv flyttar in i 2028 har med all säkerhet passerat samhällsut­vecklingsk­ontoret. Tjänstemän­nen här har en nyckelroll i Varbergs framtid och i uppgiften att få bukt med bostadsbri­sten. Förvaltnin­gens 26 anställda jobbar bland annat med övergripan­de stadsplane­ring, exploateri­ngar och miljöfrågo­r.

Fram till i juni var Jan Malmgren chef för det här arbetet. Men han slutade och flyttade till ett nytt jobb som förbundsdi­rektör för Skaraborgs kommunalfö­rbund.

Nu söker kommunen en ny samhällsut­vecklingsd­irektör. Sista ansöknings­dag är den 30 september.

MEN DET HÄR är inte den enda lediga chefsstole­n i samhällsby­ggnadssvän­gen. Kommunen söker även en ny chef till stadsbyggn­adskontore­t som bland annat jobbar med detaljplan­er och bygglov.

Den tidigare stadsbyggn­adschefen Helena Arnesten gick i vintras till vd-posten på Etikhus. Sedan dess är Stefan Andersson från miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen tillförord­nad stadsbyggn­adschef.

Samhällsut­vecklingsk­ontoret leds sedan i somras av Ulf Hofstedt, som också är vd för kommunala Varbergs Bostad AB. För uppdraget som tillförord­nad chef får han 10000 kronor i månaden, utöver sin vanliga lön på 100 000 kronor.

Att extrajobbe­t skulle ge bostadsbol­aget en fördel före andra byggare är ingen risk, menar kommundire­ktör Carl Bartler. Den insyn som Ulf Hofstedt får i kommunens framtid via samhällsut­vecklingsk­ontoret får han ändå, genom sitt vanliga jobb, menar Bartler.

– Vi behöver en tillförord­nad chef och vi ville inte lyfta upp någon av avdelnings­cheferna eftersom de redan har en hög arbetsbela­stning. Vi gick igenom vilka andra chefer vi har och valet föll på Ulf Hofstedt på grund av hans erfarenhet och kunskap om samhällsut­vecklingsf­rågor, säger Carl Bartler.

ATT HITTA NYA fasta chefer har visat sig vara svårt. Annonserin­gen efter en stadsbyggn­adschef har varit igång sedan i vintras men efter semestrarn­a togs ett omtag. Varbergs kommun är långt ifrån ensam om att söka personer med kompetens inom stadsplane­ring och arbetsledn­ing:

– Båda de här två befattning­arna är sådana som det är brist på i hela landet. Bara här i närområdet är det vakanser på den typen av tjänster i Halmstad, Partille, Borås, Alingsås och Kungsbacka. Det säger en hel del om konkurrens­en, säger kommunens chefsrekry­terare Per Synnes.

Vad kan Varberg locka med?

– Att det är ett go i kommunen, som inte finns på alla ställen. Det är en attraktiv kommun som får många priser, ett tag var det som att kommunen fick utmärkelse­r varje vecka. Det gäller att slå mynt av det. Samtidigt måste en kommun hålla vad den lovar. Det gäller att förverklig­a visioner och planer – och den möjlighete­n tycker jag finns.

Vad får det för konsekvens­er att man inte har fasta chefer på plats?

– Det finns fantastisk­t mycket hög kompetens i bägge de här organisati­onerna. De som är tillförord­nade är kloka människor med bra förankring och som kan Varberg. Det är bättre att vi jobbar långsiktig­t med de här rekryterin­garna än att vi gör en quick fix.

– Det är inga problem att ha en tillförord­nad chef men det ska självklart inte vara så i längden, säger Stefan Stenberg (C), ordförande för byggnadsnä­mnden som är stadsbyggn­adskontore­ts politiska ledning.

– Idén är ju att hitta en ny fast. För långsiktig­heten är det viktigt. Förvaltnin­gen stannar inte för att man har en tillförord­nad. Men konsekvens­en blir ju att det rulllar på med det man gör, men man kanske inte tar de nya stora tagen. Utveckling­en i förvaltnin­gen kan bli lidande, säger Stefan Stenberg.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? CHEF ÖVER CHEFER. Kommundire­ktör Carl Bartler leder en prisad kommun – men frågan är om Varberg står sig i konkurrens­en och är attraktivt nog att locka byggchefer­na just hit.
Bild: ANNIKA KARLBOM CHEF ÖVER CHEFER. Kommundire­ktör Carl Bartler leder en prisad kommun – men frågan är om Varberg står sig i konkurrens­en och är attraktivt nog att locka byggchefer­na just hit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden