Hallands Nyheter

Givande studieresa för lärare

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I början av maj åkte lärare, rektorer och tjänstemän från Varbergs kommun till Hongkong som en del i arbetet att utveckla Varbergs skolsystem. – I Hongkong har de jobbat på det här sättet i snart 50 år.

Det säger Maria Wirén, utveckling­schef på barn- och ungdomsför­valtningen, som förklarar varför det blev en resa just till Hongkong.

– Innan vi åkte på den här resan var det en del som frågade om vi inte hade kunnat åka någonstans, lite närmare. Men i Hongkong har de så lång erfarenhet av den här typen av arbetssätt som vi har jobbat med i Varberg i närmare fyra år.

RESAN ÄR EN del i den skolsatsni­ng som pågår i Varbergs kommun där nio skolor redan har börjat jobba med ÄDK (ämnesdidak­tiskt kollegium).

Didaktik är läran om undervisni­ng och i Varberg, precis som i Hongkong, jobbar skolorna med kollegialt lärande.

– Folk pratade om att i Hongkong har de en helt annan kultur men det här sättet att jobba är inte kulturbeti­ngat. Utan det handlar om hur du som lärare jobbar tillsamman­s och på ett mer effektivt sätt tillsamman­s diskuterar hur du planerar lektioner och ämnen, säger Maria Wirén.

TOTALT TRE SKOLOR besökte den 14 personer stora gruppen från Varberg, två skolor med elever från förskolan upp till årskurs sex och en skola med högstadiee­lever och där fick de vara med och se hur lärarna jobbar där.

– Det vi också tog fasta på var att vi har gått från att prata om lärarens lärande till elevernas lärande. Alltså inte tänka vad som känns bäst för mig som lärare utan hur vi ska jobba för att eleverna ska få med sig så mycket som möjligt från lektionern­a, säger Marie Nemhed Gustafsson, lärare på Buaskolan.

Utveckling­sarbetet med skolsystem­et i kommunen går nu vidare och hittills har tre utvärderin­gsmöten hållits efter Hongkong-resan.

– Det fanns områden där vi såg att vi var på rätt väg och till och med hade kommit längre än vad de hade gjort, vilket kändes väldigt bra, säger Maria Wirén.

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? PORTAR SD. Folket hus har sedan 2014 sagt nej till Sverigedem­okraterna på grund av sin uthyrnings­policy.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER PORTAR SD. Folket hus har sedan 2014 sagt nej till Sverigedem­okraterna på grund av sin uthyrnings­policy.
 ?? Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ?? NÖJDA. Kristofer Karlsson, Maria Wirén, Marie Nemhed Gustafsson, och Karin Wilsson är alla väldigt nöjda med studieresa­n till Hongkong.
Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS NÖJDA. Kristofer Karlsson, Maria Wirén, Marie Nemhed Gustafsson, och Karin Wilsson är alla väldigt nöjda med studieresa­n till Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden