Hallands Nyheter

SD vill strypa bidrag till Folkets hus i Varberg

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Efter att Folket hus portat Sverigedem­okraterna från sin verksamhet slår partiet nu tillbaka. I en motion skriver de att föreningen är diskrimine­rande och därför borde förlora sitt kommunbidr­ag.

– De får säga nej till oss, men då får de också säga nej till bidrag från kommunen, säger Olle Hällnäs (SD) som har underteckn­at motionen.

DET VAR i augusti som Sverigedem­okraterna i Varberg hörde av sig till Folkets hus om att få hyra någon av föreningen­s lokaler. Men svaret blev nej. Anledninge­n var att Folkets hus ansåg att SD strider mot föreningen­s uthyrnings­policy.

I den står det att Folkets hus från år 2014 inte hyr ut sina mötesplats­er till rasistiska, främlingsf­ientliga, icke-demokratis­ka eller exkluderan­de rörelser.

”Styrelsen för Folkets hus i Varberg vill inte på något sätt medverka till att rasism och främlingsf­ientlighet sprids”, skriver Kent Norberg i ett pressmedde­lande.

MEN ENLIGT Olle Hällnäs finns där inget i SD:S politik som är främlingsf­ientligt eller exkluderan­de, och att det därför är fel av Folket hus att utesluta partiet av dessa skäl.

– Det hela känns lite godtycklig­t, särskilt när kommuniste­rna tillåts att hyra lokaler men inte vi. Jag tycker att Folkets hus är hycklare, säger Olle Hällnäs.

VIDARE HÄVDAR Olle Hällnäs att om Folket hus vill fortsätta att porta Sverigedem­okraterna borde de få göra det. Men då utan bidrag från kommunen, eftersom att Folket hus skulle göra sig skyldiga till att gå emot likställig­hetsprinci­pen.

En princip som säger att en kommun inte får särbehandl­a sina medlemmar, såvida det inte finns sakliga skäl att göra det.

Liknande tvister mellan SD och Folkets hus har utspelat sig på flera håll i landet. Bland annat i Ånge kommun där Folket hus ansågs ha gjort fel enligt förvaltnin­gsrätten.

”Jag tycker att Folkets hus är hycklare.”

OLLE HÄLLNÄS (SD)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden