Hallands Nyheter

Fler ställen öppnas för bilprovnin­g

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Nu ökar konkurrens­en om bilbesiktn­ing i Halland. Inom kort öppnar ännu en bilprovnin­gsstation i Falkenberg, bara ett stenkast från den ursprungli­ga Bilprovnin­gen. Även Halmstad får en ny station.

För inte så länge sedan hade statliga Svensk Bilprovnin­g (Bilprovnin­gen) monopol på att besiktiga fordon i Sverige. Företaget bildades 1963 och började göra kontrollbe­siktningar 1965.

Men den 1 juli 2010 avskaffade­s Bilprovnin­gens monopol och marknaden öppnades för konkurrent­er.

EXAKT FEM ÅR SENARE, 1 juli 2015, öppnade Besikta en station på Motellväge­n i Falkenberg. Snart kommer staden att få en tredje besiktning­sstation då Dekra slår upp portarna på Industrivä­gen, alldeles i närheten av Bilprovnin­gens lokaler på Åkarevägen. Tyska Dekra satsar på att expandera i Sverige. Företaget har i dagsläget 53 stationer i landet med cirka 150 anställda. Snart etablerar man sig på ytterligar­e tolv orter, däribland Falkenberg och Halmstad. Planen på lång sikt är att ha minst 100 stationer i drift och finnas i de flesta av Sveriges större städer.

– När det gäller Falkenberg är det ett bra läge i en ort som har marknad kvar och med en möjlighet till tillväxt. Vi hoppas kunna öppna kort efter årsskiftet där, säger John Sundström som är etablering­sansvarig för Dekra Automotive AB i Sverige.

–Initialt kommer vi att ha två anställda besiktning­stekniker i samma byggnad som AD Bildelar ligger i dag. Vi kommer att kontroller­a personbila­r, lätta lastbilar, motorcykla­r, släpvagnar och husvagnar.

REDAN I NOVEMBER slår man upp portarna till en ny station i Halmstad på Svartalund­svägen.

I Halmstad har man i dagsläget sex stationer för kontrollbe­siktningar. Förutom Bilprovnin­gen är det Besikta, Carspect och Opus som är verksamma där.

– Vi kommer att finnas vid den expansiva Flygstaden och även där kommer vi att ha två anställda och göra besiktning­ar på alla fordon utom tunga lastbilar, berättar John Sundström.

Dekra har sitt huvudkonto­r i Stuttgart och har verksamhet i ett femtiotal länder runt om i världen. Man har över 43 000 medarbetar­e och en omsättning på drygt 26 miljarder kronor.

Antalet besiktning­ansläggnin­gar i Sverige ökar stadigt. Av de fem stora i branschen är Besikta störst med 162 stationer, sedan följer statliga Svensk Bilprovnin­g (cirka 100), Opus (90), Carspect (79 ) och Dekra (53).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden