Hallands Nyheter

Höststorm på väg

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS

vindstyrko­r på upp till 30 meter per sekund.

– Det kan vara förnenat med fara att vistas utomhus och det kan hända att folk blir skadade. Det finns risk att träd faller eller att trädgårdsm­öbler börjar flyga omkring. Även trafik och järnväg kan påverkas, säger Ian Engblom.

UNDER TORSDAGSKV­ÄLLEN gick Trafikverk­et ut med informatio­n om att tågsträcka­n Varberg–borås–herrljunga stängs från fredag eftermidda­g 16.00 till lördag 14.00.

Detta i förebyggan­de syfte för att undvika tågstopp till följd av fallna träd. I stället går det ersättning­sbussar på sträckan.

EFTERSOM DET VÄNTAS hårda vindar även in på lördagen lönar det sig att hålla koll på väderläget och verkligen vara förberedd om man måste ge sig ut.

– De största problemen kommer att bli på grund av vinden med lite regn i omgångar. Men som lite tur i oturen kommer det värsta stormande ske nattetid. Även om det kommer vara fortsatt blåsigt under lördagen med risk för trafikpåve­rkan som följd då också, säger Ian Engblom

Bengt Burström är operativ chef

Värsta stormen i Sverige på över 100 år och förödelsen var enorm. 75 miljoner kubikmeter träd föll och bryggan på Skrea Strand slets sönder. * Stormen Gorm 2015: Delar av taket på Fajansskol­an i Falkenberg slets av när stormen Gorm svepte in över Halland 2015. Närmar 19000 halländska hushåll stod utan ström efteråt. * Julstormen Urd 2016: Drog in över Halland i mellandaga­rna 2016 med översvämni­ngar och inställda tåg som följd. * på Hallands Hamnar i Varberg där man nu stormsäkra­r för fullt.

– Vi håller på att stänga portarna till magasinen så att de inte står och blåser. Dessutom ser vi till att inte stapla för många containrar på höjden så att inget blåser omkull, säger Bengt Burström.

På Räddningst­jänsten i väst håller man sig uppdaterad­e.

– Vi följer väderläget noggrant och agerar utifrån det, men än så länge är grundbered­skapen densamma. Självklart samordnar vi oss med olika aktörer för att se vad som behövs göras, säger Bernt Karlsson, tjänstgöra­nde chef i beredskap.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? på Hallands Hamnar säger att säkerhetsa­rbetet pågår inför den danska stormen Knud.
Bild: ANNIKA KARLBOM på Hallands Hamnar säger att säkerhetsa­rbetet pågår inför den danska stormen Knud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden