Hallands Nyheter

Nämnd nappar på rökförbud

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det kan bli rökförbud på de kommunala stränderna i fortsättni­ngen. Efter mycket diskussion­er har kultur- och fritidsnäm­nden beslutat föreslå att det blir så.

Bakgrunden är en motion från vänsterpar­tisterna Michael Hallberg och Per Sjövall som tidigare i år lämnade in en motion i ämnet.

Som vanligt när det gäller att införa förbud luftades en hel del olika åsikter både från höger och vänster innan man kom till beslut.

– VI HAR haft uppe detta till diskussion tidigare. Men till slut enades vi om att föreslå ett rökförbud på våra kommunala badplatser. Precis som vi har förbud mot hundar och hästar på våra badplatser under olika tider, säger nämndens ordförande Per Johansson (C).

– Det handlar om ett folkhälsop­erspektiv. Vi kommer inte att anställa ordningsva­kter som jagar rökare på stranden. Men vi sänder en tydlig signal att vi inte vill att man ska röka på våra kommunala badplatser där det samlas mycket folk. Det brukar de flesta respektera.

BESLUT OM ETT eventuellt förbud ska tas av kommunfull­mäktige och även där förväntas det bli en livlig diskussion när ärendet kommer upp till behandling.

Skulle förbudet gå igenom är det inget unikt för Falkenberg. Det har börjat införas i andra kommuner, till exempel Karlshamn, Olofström och Norrköping.

Förutom att alla åldrar kan störas av själva röken är ett vanligt argument att skydda små barn från att stoppa fimpar i munnen.

Även utomlands har det blivit allt vanligare med rökförbud på badplatser. Från och med februari i år har det till exempel införts på de populärast­e stränderna i Thailand. Rökning är på väg att förbjudas på stränderna inom Falkenberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden