Hallands Nyheter

Bergsbesök satte punkt för mötet

- TT-AFP-REUTERS

”Tiden har gått så fort så jag trodde inte min dröm skulle kunna uppfyllas, men i dag hände det.”

Nordkoreas diktator Kim Jongun och Sydkoreas president Moon Jae-in har besökt det nordkorean­ska berget Paektu – den plats där det sägs att den koreanska nationen föddes. Utflykten är en del av processen att föra länderna närmare varandra.

MOON JAE-IN,

Som en avslutning på tre dagars överläggni­ngar om kärnvapena­vrustning begav sig de båda ledarna tillsamman­s upp på det symboliskt laddade berget.

Det är känt att Moon tycker om att vandra i berg och han har flera gånger sagt att han en dag vill besöka Paektu.

– Tiden har gått så fort så jag trodde inte min dröm skulle kunna uppfyllas, men i dag hände det, säger Moon.

Ledarna tog kabinbanan upp till en sjö på bergets topp, och promenerad­e runt med sina fruar.

Berget, på gränsen mellan Nordkorea och Kina, når runt 2 750 meter över havet och omnämns bland annat i Sydkoreas nationalså­ng och i en del nordkorean­sk propaganda.

EFTER VECKANS överläggni­ngar mellan ledarna, och det gemensamma uttalande som följde, uppmanar FN:S generalsek­reterare António Guterres till konkreta åtgärder för att följa upp Nordkoreas åtagande att i närvaro av internatio­nella observatör­er stänga en robottesta­nläggning.

”De åtaganden som återspegla­s i det gemensamma uttalandet innefattar viktiga militära förtroende­skapande åtgärder och ett engagemang från Nordkorea att i närvaro av experter från relevanta länder avrusta infrastruk­turen för robotteste­r. Nu är det tid för konkreta Sydkoreas president har länge velat besöka Paektu

åtgärder”, säger Guterres i ett uttalande.

Nordkorea monterade ned en anläggning för kärnvapenp­rov i maj. Då kritiserad­e Guterres att inga internatio­nella experter funnits på plats för att observera.

Nordkorea har sagt sig vara redo att stänga testplatse­n Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenp­rogram, om även Washington gör eftergifte­r.

ENLIGT MOON UTTRYCKTE Kim under deras möte förhoppnin­gar om att snart kunna träffa USA:S president Donald Trump igen. Vid mötet i Singapore i juni kom Trump och Kim överens om att arbeta mot en kärnvapena­vrustning, utan att slå fast några detaljer kring hur det skulle gå till.

Guterres säger att FN kan hjälpa till i ansträngni­ngarna för att göra Koreahalvö­n fri från kärnvapen och uppmanar till enighet i frågan. Nästa vecka samlas FN:S generalför­samling och USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo har bjudit Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Young-ho till samtal i New York i anslutning till mötet.

Pompeo uppger att förhandlin­gar om avrustning­en av Nordkorea, som ska vara klar 2021, ska inledas vid samtalen i New York och planerade möten i Wien.

 ?? Bild: AP/TT ?? UTFLYKT. Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un avslutade sitt tre dagar långa möte med att besöka berget Paektu.
Bild: AP/TT UTFLYKT. Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un avslutade sitt tre dagar långa möte med att besöka berget Paektu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden