Hallands Nyheter

EU vill ha afrikanskt migrations­samarbete

- LARS LARSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT WIKTOR NUMMELIN/TT LARS LARSSON/TT

Ökat samarbete med Egypten och resten av Nordafrika lockar allt fler i EU när oenigheten består om migrations­politiken. Vad samarbetet kan gå ut på är mer oklart – men statsminis­ter Stefan Löfven (S) jämför med klassisk svensk biståndspo­litik.

Att Egypten effektivt satt stopp för alla båtflyktin­gar och migranter på väg till EU de senaste åren har väckt intresse.

– Egypten är väldigt effektivt i att bekämpa illegal migration. Egypten och Nordafrika kan hjälpa oss genom att förhindra att båtar åker mot EU, säger Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz efter veckans informella Eu-toppmöte i Salzburg.

Resultatet därifrån blir bland annat att EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk på söndag ska träffa den egyptiske presidente­n Abd al-fattah al-sisi för att diskutera ett utökat samarbete. I februari ska sedan hela Eu-ledarhögen åka till Kairo och toppmötas med Arabförbun­det.

VAD SAMARBETET SKA bestå av är mer oklart. Från Egyptens utrikesdep­artement hälsas att landet i alla fall inte är intressera­t av att hysa några asylläger eller avlastning­scentraler av migranter, rapportera­r österrikis­ka nyhetsbyrå­n APA. Bland Eu-diplomater i Salzburg talas om ekonomiskt samarbete, utbildning­sstöd och liknande. Statsminis­ter Stefan Löfven konstatera­r att Afrikasama­rbetet behövs.

– Det är bra om det byggs ut därför att då är det färre människor som kommer att dö på Medelhavet, säger Löfven, som gärna jämför samarbetet med klassiskt bistånd.

– Hela den svenska biståndsve­rksamheten under alla dessa år syftar till att förbättra människors liv där de bor och där de helst av allt vill bo. Så för mig är det inte något konstigt att vi har ett bra samarbete med den afrikanska kontinente­n, säger statsminis­tern.

SAMTIDIGT HÄNDER INTE mycket kring den så segslitna frågan om att få till stånd ett omfördelni­ngssystem mellan Eu-länderna för att mer solidarisk­t sprida ut de asylsökand­e som kommer. En rad länder i främst Öst- och Centraleur­opa säger envist nej och förbundska­nslern i Österrike – som under hösten är EU:S ordförande­land – är tydligt skeptisk. –Fler och fler av mina kolleger har förstått att migrations­frågan inte kan lösas genom omfördelni­ng, utan med gränskontr­oll och samarbete med transitlän­der, säger Sebastian Kurz.

 ??  ?? Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden