Hallands Nyheter

För Reine Karlsson spelar teater stor roll

GRATTIS: 50 ÅR 23 SEPTEMBER

- Lena berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Var än Reine Karlsson hamnar så blir det teater. Det började redan i sjuan när han valde ämnet konst som extra tillval.

– Vår teckningsl­ärare tyckte hon redan undervisad­e så mycket i teckning att hon hellre ville ha teater. Och som ensam kille med sju tjejer i konstklass­en var jag inte den som hoppade av (skratt) även om jag hade tänkt mig att måla och teckna.

KLASSEN GJORDE EN sagopjäs och Reine spelade troll. I åttan blev Reine värvad av herrarna Andersson och Ahlberg till teaterproj­ektet ”Se på mig” som med Falkenberg­smått mätt blev en stor uppsättnin­g på stadens stadsteate­r.

– Det var embryot till det som sedan skulle bli Nya Paraplytea­tern. Jag fick förstås bara en liten roll men det var kul.

Reine föredrog sedan att lägga sin energi på tjejer, köra moppe och sjunga i band. Efter att med nöd och näppe ha klarat el- och telelinjen på gymnasiet gjorde han lumpen som kock i Boden. När han kom åter till Falkenberg blev han raggad till Nya Paraplytea­tern som leddes av Jojje Jönsson, då känd i Sverige som Ivan Boring i P3:s Rockdepart­ementet.

– Det var kul att träffa personen bakom den påhittade figuren Ivan Boring och jag tycker om att stå på scen – när jag är bra förberedd. I stort sett spelar jag alltid lite udda figurer, jag har aldrig haft hjälteroll­er, säger Reine med viss belåtenhet.

Sedan paraplytid­en i slutet av 80-talet har Reine hållit på med teater vid sidan av, vart han än har flyttat. När han som 27-åring flyttade till Göteborg, för att han alltid velat bo där, blev han snabbt ordförande i Göteborgs Arbetartea­ter där han bland annat var regissör. Sju år senare flyttade han till Hällefors och läste till teaterpeda­gog, och då blev det förstås mycket teater.

– Egentligen handlar dramaövnin­gar alltid om att våga göra bort sig. Släppa taget. Pröva.

Efter ett år flyttade han några mil bort till Bredsjö där han var med att starta ett kulturkoop­erativ och spelade i bandet Bastardern­a. Samtidigt har Reine alltid haft ”vanliga jobb” för att försörja sig. Innan han kom till Bredsjö hade han arbetat som industriar­betare, på Gekås samt inom vården. När han bodde i Göteborg utbildade han sig till undersköte­rska.

EFTER BREDSJÖ BLEV det Kristianst­ad, där Reine sysslade med sång, musik och teater i olika föreningar innan det 2009 var dags att dra till Laholm.

– Jag och kompisen Axel Wigforss gjorde Laholms sommarspel 2010. Det var en resa genom Laholms historia från förhistori­sk tid. Det var kul och faktiskt enda gången jag fått betalt för mitt arbete med teater. Jag fick en hel månadslön.

NÄR REINE FLYTTADE tillbaka till sin hemstad Falkenberg 2011 blev han snabbt värvad till Nya Paraplytea­tern. Teaterns senaste riktigt stora satsning var familjeför­eställning­en ”Märtas äventyr” i Falkhallen december 2016 där Reine Karlsson förut o matthjälpa till med manus bearbetnin­gen spelade tomtenisse. Dessutom: – Nya Paraplytea­tern har ett pågående projekt sedan sju år som vi kallar för London-projektet. Vi åker till Internatio­nal Youth Art Festival i Kingston-london varje år där vi spelar på engelska och dessutom har en föreställn­ing på svenska. I år blev det dock inget på grund av sjukdom.

I DAG ARBETAR Reine som elevassist­ent på Katrineber­gs Folkhögsko­la i Vessigebro och bor inte långt därifrån. Han brinner för sitt teaterintr­esse men tror att han kommer att flytta igen. Den här gången blir det Sydöstra Småland. Orsak: En Cecilia som han träffade på Sweden Rock Festival den sjätte juni i somras.

– Den här gången är det allvar. Det har varit hur vackert, hur galet och hur sött som helst. Jag tror jag har hittat rätt.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SKOLARBETA­RE. Reine, som själv inte var så förtjust i skolan som mycket ung, arbetar till lite sin egen förvåning som elevassist­ent i dag.
Bild: OLA FOLKESSON SKOLARBETA­RE. Reine, som själv inte var så förtjust i skolan som mycket ung, arbetar till lite sin egen förvåning som elevassist­ent i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden