Hallands Nyheter

Julkalende­rmys

-

Regi: Med:

Sensommare­n 1977 skickade människan ut flaskpost i universum. Två grammofons­kivor av guld, som lastades på Nasas rymdsonder Voyager 1 och 2, fullspäcka­de med ljud från planeten Jorden – från djurläten till musik.

Om 40000 år når guldskivor­na var sitt solsystem, där de förhoppnin­gsvis upptäcks av intelligen­ta varelser som kan förundras över det mänskliga skrattet eller öset i Chuck Berrys ”Johnny B Goode” – förutsatt att dessa utomjordin­gar (till skillnad från de flesta jordbor födda efter 1980) kan manövrera en grammofon.

Voyagers gyllene skivor är beviset på att människans relation med rymden aldrig kan vara helt vetenskapl­ig, att den präglas lika mycket av poesi och drömmar. Och 41 år efter att färden började kittlar detta storslagna kontaktför­sök fortfarand­e vår fantasi. För några veckor sedan kom den svenska popduon 500 mil med sin debut- skiva, där ett av spåren har fått titeln ”Voyager golden record” (med textrader som ”ett eko från vår jord, vår flaskpost i rymden”) och nu kommer en svensk rymdfilm med Voyagerrom­antiken i absoluta centrum.

FAMILJEÄVE­NTYR

ENSAMMA I RYMDEN Ted Kjellsson Ella Rae Rappaport, Dante Fleischand­erl, Henrik Ståhl med flera. Sverige, 2018. 83 min.

För oss föräldrar som älskar rymdfilm är ”Ensamma i rymden” en sällsynt gåva: en nästan perfekt startpunkt om man vill fostra en rymdfantas­t.

”ENSAMMA I RYMDEN” handlar om tolvåriga Gladys och sexårige Keaton, som befinner sig på det enorma rymdskeppe­t Svea XVI. Jorden har drabbats av en apokalypti­sk katastrof, men tack vare sin rymdingenj­ör till mamma är syskonen på väg mot trygga hamnar, på den mytomspunn­a planeten Vial. Men nu har mamman försvunnit, och i stället får de besök av en mystisk utomjordin­g med en guldskiva under armen.

Ted Kjellsons film (efter en pjäs av Henrik Ståhl, som spelar utomjordin­gen) är en spännande blandning av

 ??  ?? SYSKONPAR. Syskonen Keaton och Gladys (Dante Fleischand­erl och Ella Rae Rappaport) har lärt sig
SYSKONPAR. Syskonen Keaton och Gladys (Dante Fleischand­erl och Ella Rae Rappaport) har lärt sig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden