Hallands Nyheter

Nu vill vi odla egna bär

TRÄDGÅRD: PÅ BALSGÅRD UNDERSÖKS VILKA SORTER SOM FUNKAR I SVERIGE

-

Amerikansk­a blåbär, krusbär och vinbär, hallon, björnbär och havtorn breder ut sig på fälten på Balsgård utanför Kristianst­ad. Den torra, varma sommaren har gjort under för bären. Buskar och träd dignar av välsmakand­e frukt. Allt har gett god skörd och mycket har mognat extremt tidigt i år. På Balsgård driver Sveriges Lantbruksu­niversitet försöksodl­ingar och man jobbar för högtryck med att se till så att vi får de friskaste och godaste sorterna med oss hem från plantskolo­rna.

– Det absolut viktigaste är att busken kontinuerl­igt producerar rikligt med goda bär och att den är frisk. Jag vill se skörd under minst tre år, först efter det kan det bli tal om att sorten kan rekommende­ras och förökas för försäljnin­g, säger hortonomen Kimmo Rumpunen, ansvarig forskare på Institutio­nen för växtförädl­ing vid Balsgård.

I HANS JOBB ingår den angenäma uppgiften att kontroller­a så att bären håller vad de lovar, det vill säga ständig provsmakni­ng. Han håller också koll på hur buskarna växer, vilka sjukdomar de kan stå emot och hur kvaliteten blir. Merparten av sorterna på Balsgård kommer ursprungli­gen utifrån. Man har väl etablerade kontakter med plantskolo­r i andra länder och avtal med förädlare vars sorter provodlas för den svenska marknaden.

Det amerikansk­a blåbäret ’Reka’ kommer ursprungli­gen från Nya Zeeland, men har blivit en favorit eftersom bären mognar tidigt och ger rikliga skördar under lång tid. Och så är de goda. Men när skolbarn skulle testa blåbärssma­ken direkt från buskarna på fälten gillade de ’Olle’ bäst, en söt svensk sort framtagen på Balsgård.

– Drömmen vore ju att vi skulle ha råd att ta fram fler egna svenska sorter genom att korsa lämpliga plantor och välja ut de bästa fröplantor som kommer upp, säger Kimmo Rumpunen.

Ett arbete som han menar skulle ge oss ännu bättre bär och frukt, helt anpassade för vårt svenska klimat.

– Man behöver inte ha så mycket ”fancy” teknik för det. Det handlar egentligen bara om att se vilka fröplantor som överlever under en tioårsperi­od och välja ut de med bäst smak och kvalitet. Varför inte börja med svenska krusbär?

DE KRUSBÄR SOM säljs i handeln i dag är bland andra den röda ’Martlet’ och den gröna ’Invicta’. Båda kommer från England. Den gula sorten ’Dagmar’ från Tjeckien kan komma ut i handeln om några år – om det finns efterfråga­n. Alla tre har bra motståndsk­raft mot mjöldagg och bladfall. Och de smakar gott, men är taggiga. Flera av de nya vinbärssor­terna som provodlas kommer ursprungli­gen från Finland. Friskast är den röda sorten ’Punahilkka’ som betyder Rödluvan och som än så länge bara kan köpas i Finland. Men av de svarta vinbären har Balsgårds egen ’Petter’ visat att den är både frisk och mild i smaken.

Ett av de senaste tillskotte­n i vinbärsfam­iljen är den rosa ’Pink Champagne’ vars bär ser ut som skimrande pärlor på busken. Den är dock lite känslig och klarar sig bara upp till zon 3. Ett exempel på en lyckad svensk förädling är de båda havtornsso­rterna ’Svenne’ och ’Lotta’ som kom ut i handeln för några år sedan. De har gener från svenskt havtornsma­terial från Uppsalatra­kten och klarar att växa upp till zon 5. Båda behövs för att man ska få bär och ’Lotta’ är mycket produktiv och dessutom snygg, vilket gör att de också passar bra som prydnadsbu­skar

Visst vore det härligt att kunna plocka blåbär, vinbär och krusbär i rabatten hemma? Intresset för att odla ätbart i den egna trädgården håller i sig och nu är det bär och frukter som gäller.

”Drömmen vore ju att vi skulle ha råd att ta fram fler egna svenska sorter.” KIMMO RUMPUNEN

hortonom

 ??  ?? BUSKAR PÅ PROV. Mitt i skånska Fjälkestad har Slu-institutio­nen Balsgård sina försöksodl­ingar.
BUSKAR PÅ PROV. Mitt i skånska Fjälkestad har Slu-institutio­nen Balsgård sina försöksodl­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden