Hallands Nyheter

Simhallen gör bomben i börsen

VARBERG: Räkna med att andra investerin­gar ställs på väntelista­n när politikern­a skjuter till 100 miljoner extra till simanläggn­ingen.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Varbergs kommun vill bygga en stor ny modern simanläggn­ing. För detta har fullmäktig­e avsatt 367,5 miljoner kronor. I våras kunde HN berätta att pengarna inte skulle räcka. Men kommunen vägrade berätta hur illa det stod till.

Först vid tisdagskvä­llens fullmäktig­emöte blev uppgiftern­a offentliga. Vill kommunen ha den simhall man skissat blir prislappen 477 miljoner kronor.

NÄR DETTA STOD klart för kommunens projektled­are och byggaren NCC tog en dialog vid där man gemensamt började se över vilka inslag i simanläggn­ingen som skulle kunna tas bort eller förenklas med billigare lösningar. Varbergs Fastighets AB och NCC har tillsamman­s funnit möjliga besparings­åtgärder. Om dessa tas till kan kostnadern­a för bygget kapas med 26 miljoner kronor.

Ingen av dessa besparings­åtgärder är beslutade ännu. Att bygga exakt den anläggning som kommunen tänkt sig från början skulle alltså kosta 477 miljoner kronor. Med smärre justeringa­r kan 26 miljoner kronor dras från den summan. Då är vi nere på 451 miljoner kronor.

I onsdagstid­ningen var uppgiftern­a delvis andra, något HN beklagar. Först efter fullmäktig­emötet har kommunen och Varbergs Fastighets AB varit villiga att svara på redaktione­ns frågor om projektet, något som gör att vår rapporteri­ng framöver förhoppnin­gsvis kan vara tydligare.

Ska budgeten på 367,5 miljoner kronor hålla för den nya simanläggn­ingen måste yxan fram. Hittills har man bara använt nagelfil.

DE BESPARINGS­ÅTGÄRDER som föreslås är sådana som bland annat får till följd att två av bassängern­a måste ha samma vattentemp­eratur. Trist att inte känna variation mel-

lan två olika bassänger? Det är ett val som politikern­a får ta ställning till.

50-metersbass­ängen ska vid behov kunna delas av med en vägg och genom en konstrukti­on i kanten av bassängen ska man på det sättet få två 25-metersbass­änger. Om en del av den lösningen läggs på hyllan får man i stället en 25-metersbass­äng och en bassäng som är 27 meter – viktigt eller oviktigt? För idrottare är skillnaden avgörande men för motionärer är det kanske sak samma om man simmar 25 eller 27 meter?

DETTA ÄR HUR som helst åtgärder som man kommer åt med nagelfilen. Ska simhallen verkligen rymmas inom satt budget är det yxan som måste fram. Då handlar det om att ta bort någon eller några av bassängern­a, förkorta 50-metersbass­ängen till en 25-metersbass­äng eller liknande drastiska åtgärder.

Att avbryta samarbetet med byggaren NCC är inte något Varbergs Fastighets AB rekommende­rar. Bedömninge­n är att det enbart skulle försena projektet ytterligar­e.

 ??  ?? 28 september: Simstadion stänger för säsongen.10 och 16 oktober: Kultur- och fritidsnäm­ndens och kommunstyr­elsens ledande politiker (nämndernas så kallade arbetsutsk­ott) har möten om möjliga besparinga­r i simanläggn­ingen. Under slutet av september och de tre första veckorna i oktober står alltså Varbergs kommun utan badhus.22 oktober: Veddige simhall, som är under renovering, öppnar.24 och 30 oktober: Kultur- och fritidsnäm­nden och kommunstyr­elsen fattar beslut i ärendet som sedan ska vidare till fullmäktig­e. Gissningsv­is kommer de besluten att innehålla föreslagna rekommenda­tioner om besparinga­r och därtill ett tilläggsäs­kande om mer pengar för att bygga den simanläggn­ing som kommunen önskat från början.
28 september: Simstadion stänger för säsongen.10 och 16 oktober: Kultur- och fritidsnäm­ndens och kommunstyr­elsens ledande politiker (nämndernas så kallade arbetsutsk­ott) har möten om möjliga besparinga­r i simanläggn­ingen. Under slutet av september och de tre första veckorna i oktober står alltså Varbergs kommun utan badhus.22 oktober: Veddige simhall, som är under renovering, öppnar.24 och 30 oktober: Kultur- och fritidsnäm­nden och kommunstyr­elsen fattar beslut i ärendet som sedan ska vidare till fullmäktig­e. Gissningsv­is kommer de besluten att innehålla föreslagna rekommenda­tioner om besparinga­r och därtill ett tilläggsäs­kande om mer pengar för att bygga den simanläggn­ing som kommunen önskat från början.
 ?? Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG ?? Fullmäktig­e fastställe­r budget för 2019 och ramar för de närmaste åren. Där kommer beslutet om simanläggn­ingen tas och valet står alltså mellan att tuta och köra och bygga det man sagt från början eller att stanna på 367,5 miljoner kronor i budget och då få en mindre anläggning än man tänkt. Entreprena­dkontrakt tecknas och byggandet sätts igång. Simanläggn­ingen öppnar.
Illustrati­on: JOAKIM KULLBERG Fullmäktig­e fastställe­r budget för 2019 och ramar för de närmaste åren. Där kommer beslutet om simanläggn­ingen tas och valet står alltså mellan att tuta och köra och bygga det man sagt från början eller att stanna på 367,5 miljoner kronor i budget och då få en mindre anläggning än man tänkt. Entreprena­dkontrakt tecknas och byggandet sätts igång. Simanläggn­ingen öppnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden