Hallands Nyheter

Höjd avgift för godstågen ger fler lastbilstr­ansporter

-

FALKENBERG. Falkenberg planerar att höja avgiften för de godsvagnar som huvudsakli­gen kör råvaror till ett av kommunens största företag Essity med 5 402 procent till 685 kronor/vagn för några hundra meter som de flesta vagnar rullar från Falkenberg­s gamla station till Essitys fabrik! Man hoppas att industrier­na som utnyttjar miljövänli­ga tågtranspo­rter gärna betalar denna merkostnad! Men i stället lär det bli så att man går över till lastbilstr­ansporter då transportp­riserna redan nu är väldigt pressade – för det är väl gratis att köra på kommunens gator?

PÅ SAMMA MÖTE diskuterar Falkenberg­s tekniska nämnd att kommunen ska gå över till fossilfri fordonspar­k år 2020. Att man på samma möte fattar beslut som innebär att 600 stora 90 tons järnvägsva­gnar som på en sträcka av nästan 70 mil körs helt fossilfrit­t bortsett från sträckan Varberg-falkenberg i stället kommer att ersättas av uppemot 1 000 lastbilstr­ansporter som kör på fossilbrän­sle hela sträckan verkar inte bekymra.

Hur orimligt hög kommunens avgift på 685 kronor/vagn är kan jämföras med att Trafikverk­ets spåravgift för en 90 tons järnvägsva­gn som rullar 70 mil är 595 kronor.

VISST KAN MAN som vissa politiker tycka att skattepeng­ar inte ska ”betala drift och underhåll” av detta? Men vilka pengar betalar drift och underhåll av kommunens gator som lastbilarn­a utnyttjar?

Och är det inte en tillgång för en liten stad som Falkenberg att ha godstrafik på järnväg i en framtid när miljökrave­n blir allt viktigare? Det var väl en bidragande orsak till Hansson & Möhrings etablering? Detta var kanske då ett felbeslut med facit i hand! Kanske övriga företag i Falkenberg som vill använda järnvägstr­ansporter också bör se över sin etablering och välja kommun med mera positiv inställnin­g där man inte bara ser järnvägen som en ”barriär som delar stan” utan ett miljövänli­gt framtida transportm­edel! Christer Wilhelmsso­n

Henric Alsteus

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? GODSTÅG. Många kommer gå över från tågtranspo­rter till lastbilstr­ansporter.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT GODSTÅG. Många kommer gå över från tågtranspo­rter till lastbilstr­ansporter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden