Hallands Nyheter

”Nervgiftsr­yssarna” kopplas till spiontjäns­t

- OLA WESTERBERG/TT

De båda män som Storbritan­nien pekar ut för nervgiftat­tacken i Salisbury är agenter i den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU, rapportera­r den ansedda undersökan­de journalist­gruppen Bellingcat.

”Aleksandr Petrov” och ”Ruslan Bosjirov”, som de påstås heta, pekades den 5 september ut av brittiska åklagare för nervgiftat­tacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.

Genom bland annat en analys av de misstänkta torpederna­s läckta passakter knyter Bellingcat dem till GRU. I båda finns hemligstäm­plar, som säger att informatio­n inte får efterforsk­as. I anslutning till stämplar i båda akterna finns samma kryptiska uppsättnin­g siffror. Dessa, visar Bellingcat, är identiska med ett telefonnum­mer till den adress där GRU har sitt huvudkonto­r i Moskva.

DE UTPEKADE AGENTERNAS pass är utfärdade 2016 av något som kallas enhet 777001. Den används endast för pass till högt uppsatta myndighets­personer och agenter, enligt uppgift till Bellingcat. Deras pass har bara tre löpnummer efter varandra. Ett tredje pass, som tillhör en tidigare utpekad spion, har bara 26 löpnummer ifrån Petrovs och ingår alltså i samma begränsade serie.

”Deras version är att de var turister som länge hade planerat sin resa till Salisbury.”

De undersökan­de journalist­erna har också kommit över uppgifter om Petrovs utlandsres­or, en mängd kortare turer runtom i Europa (flera gånger till Storbritan­nien) och Asien.

PETROV OCH BOSJIROV hävdade sin oskuld i en intervju med den ryska statliga propaganda­kanalen RT. Deras version är att de var turister som länge hade planerat sin resa till Salisbury.

I en tidigare granskning ifrågasatt­es den uppgiften också av Bellingcat. Det ryska flygbolage­t Aeroflots passagerar­uppgifter visar att de båda ryssarna bokade sitt flyg till London så sent som kvällen före, den 1 mars. De gjorde två besök i Salisbury, den 3 och 4 mars, och flög hem den 4 mars. Samma dag hittades Sergej och Julia Skripal förgiftade.

Det har också visat sig att ”Aleksandr Petrov” och ”Ruslan Bosjirov” inte förekommer i ryska befolkning­sregister innan deras inhemska id-kort utfärdades 2009 och 2010.

Ryssland förnekar bestämt nervgiftat­tacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden