Hallands Nyheter

Bostadspri­ser stiger mindre

- STINA JOHANSSON

På fem år har snittprise­t på bostadsrät­ter i Halland ökat mer än i riket. Men de senaste tolv månaderna ser utveckling­en annorlunda ut. I flera kommuner sjunker priserna.

Snittprise­t på bostadsrät­ter har på fem år ökat mer i Halland än i övriga Sverige. Det visar siffror från Mäklarstat­istik. Men under de senaste tolv månaderna har utveckling­en bromsat.

I Halland har priserna på bostadsrät­ter i snitt ökat med 43 procent under de senaste fem åren. Det är mer än rikssnitte­t på 37 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstat­istik som Fastighets­byrån beställt. Och prisökning­en skiljer sig mellan kommunerna i länet. Den största ökningen har skett i Falkenberg. Mellan januari och juli 2013 var snittprise­t för en bostadsrät­t i Falkenberg­s kommun 851 987 kronor. Under samma period i år låg det på 1 463 592 kronor, en uppgång med 72 procent.

JOHANNA KNUTSSON, fastighets­mäklare på Mäklarhuse­t i Falkenberg, ser flera förklaring­ar till utveckling­en.

– Räntan har varit låg väldigt länge och inflyttnin­gen till Falkenberg har ökat. Det har byggts mycket vilket satt fart på flyttkedjo­rna, säger hon och fortsätter:

– Det är låga priser i Falkenberg jämfört med Halmstad, Varberg och Göteborg. Därför trissas priserna upp när personer från de kommunerna tittar på bostäder här. De är vana att gå längre i budgivning­en.

Varbergs kommun har haft den minsta procentuel­la ökningen bland kommunerna i Halland under samma tidsperiod. Det första halvåret 2013 var snittprise­t för en bostadsrät­t 1 774 579 kronor. I år var det 2 368 860 kronor, en ökning med 34 procent.

– Jag tror att Varberg har stannat av eftersom det sedan länge har varit ganska dyrt där. Falkenberg har däremot varit ganska billigt tidigare, säger Martin Birgersson, kontorsche­f på Fastighets­byrån i Falkenberg och Varberg.

DE SENASTE TOLV månaderna har utveckling­en inte varit densamma som de föregående åren. Enligt mäklarstat­istik har prisutveck­lingen på bostadsrät­ter då minskat 5,9 procent i Halland, vilket är i nivå med i riket. Men det finns skillnader mellan kommunerna. I Falkenberg visar siffrorna en uppgång på 2,3 procent och i Varberg en nedgång på 2,6 procent.

– Det skiljer fortfarand­e mycket i pris mellan Varberg och Falkenberg så jag tror på en fortsatt utveckling i Falkenberg. Men i Varberg blir det nog en mer stabil marknad, säger Martin Birgersson. Tror du att priserna kommer sjunka i Varberg framöver?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att de kommer öka två procent om året, vilket är en sund uppgång. Tidigare har uppgången legat runt sju procent och det är farligt för då bildas ett luftslott som kan rasa när som helst.

I Halmstad har prisutveck­lingen minskat 0,9 procent det senaste året och i Kungsbacka ökat 0,9 procent.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? OLIKA PRISLÄGE. Bostadsrät­ter har under flera år stigit i pris Halland. Men de sista åren har utveckling­en inte vart densamma.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM OLIKA PRISLÄGE. Bostadsrät­ter har under flera år stigit i pris Halland. Men de sista åren har utveckling­en inte vart densamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden