Hallands Nyheter

Lunchen blev en mardröm för Tommy

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Restaurang­besöket på Västerport­s kök i Varberg slutade på sjukhus för Tommy Wiberg efter att ha ätit av en kladdkaka med solrosfrön.

För Tommy Wiberg från Jönköping slutade restaurang­besöket i Varberg på sjukhus efter en allergisk reaktion. Kladdkakan han åt av innehöll nämligen solrosfrön och han fick köras i ambulans till akuten.

Det var på lördagen för två veckor sedan som Tommy Wiberg från Jönköping var nere för bilträffen i Varberg. När han sedan skulle gå och äta lunch bestämde han sig för att testa Västerport­s kök.

– Jag är väldigt allergisk mot vissa ämnen och framförall­t solros så jag frågade två stycken ur personalen om de serverade något som innehöll solrosfrön eller solrosolja. Då sa de att det inte skulle vara några problem så jag började ta mat och lunchen gick bra, säger Tommy Wiberg.

DET VAR NÄR han sedan tog till sig av efterrätte­n som det blev problem.

– Jag kände ju direkt att det var någonting som inte stämde och tyckte att den var väldigt knaprig. Sedan efter bara någon minut så känner jag hur det börjar svida i munnen och jag känner hur halsen svullnar upp, säger Tommy Wiberg och fortsätter:

– Då säger jag till dem att ”jag frågade ju om det” och de började direkt be om ursäkt och skylla på den mänskliga faktorn, säger Tommy.

Därefter fick han hjälp av personalen till Neptunuskl­iniken där han direkt fick hjälp med en adrenalins­pruta i axeln och fick även syrgas.

– Sedan kom ambulansen och körde upp mig till akuten där jag fick träffa läkare och ligga kvar över natten för kontroll. Men jag tycker det är så fruktansvä­rt tråkigt och jag blir så arg och ledsen. Jag frågade flera gånger om det fanns något jag inte tål i maten och ändå blir det så här. När jag dessutom ringer till Västerport i efterhand säger de att jag borde ha frågat mer om innehållet i efterrätte­n.

ULRIKA LAGERGREN ÄGER Västerport­s kök och jobbade på lördagen när incidenten inträffade.

– Självklart är det oerhört beklagligt när något sådant här inträffar och vi vill inte att våra kunder ska råka ut för något sådant här. Men i det här fallet handlar det om en miss i kommunikat­ionen och han frågade om innehållet i maten, säger Ulrika Lagergren och fortsätter:

– Vi har skyltar uppsatta där det står att om man har någon allergi så är det bara att fråga oss. Efter 45 minuter frågade gästen om man fick ta en bit kladdkaka. Jag svarade att dessertbuf­fén ingår i maten. Men kan man som allergiker känna sig trygg med att äta hos er?

– Absolut, vi har efter den här händelsen hört av oss till miljöoch hälsa som inte har haft något att anmärka på. Vi har tydliga rutiner för hur vi jobbar med det här och vill såklart aldrig att en gäst far illa, säger Ulrika Lagergren.

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? KOLL PÅ RUTINERNA. Ansvariga på Västerport­s kök menar att de har bra koll på arbetet kring att informera gästerna om vad maten innehåller.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER KOLL PÅ RUTINERNA. Ansvariga på Västerport­s kök menar att de har bra koll på arbetet kring att informera gästerna om vad maten innehåller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden