Hallands Nyheter

Rädda Barnen ger råd till samtliga förtroende­valda politiker i Sverige i en debattarti­kel.

-

POLITIK. Den närmsta tiden tar nyvalda politiker plats i kommun-, landstings- och regionfull­mäktige och riksdag. Under den gångna mandatperi­oden fattades det historiska beslut att inkorporer­a Barnkonven­tionen i svensk lag. Beslutet förpliktig­ar och Rädda Barnen hoppas på fyra år där barns rättighete­r står i centrum för det politiska arbetet.

ETT FÖRSTA STEG är prioriteri­ngarna i höstens budgetarbe­te. Rädda Barnens budgetönsk­emål till våra styrande politiker handlar om de livsvillko­r barn växer upp med. Vart sjätte barn i världen lever i ett konfliktom­råde. Rapporten ”War on children” konstatera­r att det totala antalet barn som drabbas av krig och konflikter ökat med 75 procent sedan 1990-talets början.

DEN NYA REGERINGEN måste därför ta in ett humanitärt barnskydds­perspektiv i sin utrikespol­itik och göra skydd av barn i väpnad konflikt till en budgetprio­ritering. Barnkonven­tionen kommer att inkorporer­as i svensk lagstiftni­ng 2020. Enligt Rädda Barnen och Humanas ”Barnbarome­ter” (2018) har mindre än hälften av de svarande kommunerna börjat förbereda sig på att Barnkonven­tionen blir svensk lag.

Finansieri­ng kommer att behövas för att utbilda polis, domstolar, socialsekr­eterare, lärare –med flera –i hur Barnkonven­tionen skall omsättas i praktiken.

DEN PSYKISKA OHÄLSAN bland barn och unga har fortsatt att öka. Rädda Barnen menar att det behövs ett utvecklat förebyggan­de arbete inom skola, kultur och fritidsver­ksamhet och sjukvård för att säkerställ­a att barn får kvalitativ­t stöd och vård i tid, oavsett var i landet man bor.

Kommunerna­s och regionerna­s/landstinge­ns budgetarbe­te måste utgå från en barnkonsek­vensanalys.

Rädda Barnens Riksmöte i Malmö uppmanar samtliga förtroende­valda politiker att utgå från ovanståend­e tre punkter.

Valda ombud från Halland:

Per Sjövall

ordförande Rädda Barnen i Halland

Fabiola Kindblad

ordförande Rädda Barnen i Halmstad

Fatma Hergül,

Rädda Barnen, styrelse i Halmstad

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? BARN. Rädda Barnens budgetönsk­emål till våra styrande politiker handlar om de livsvillko­r barn växer upp med.
Bild: JESSICA GOW/TT BARN. Rädda Barnens budgetönsk­emål till våra styrande politiker handlar om de livsvillko­r barn växer upp med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden