Hallands Nyheter

Flera giftiga svampar hittades när Sveriges svampkonsu­lenter gav sig ut i skogen i Åkulla.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Svampkonsu­lenter från hela Sverige samlades i helgen på Åkulla Friluftsgå­rd. De hittade både dödliga och smakrika svampar.

– Den dödligt giftiga vita flugsvampe­n har vita skivor som skiljer den från till exempel champinjon­en, som aldrig har vita skivor, berättar svampkonsu­lenten Rut Folke.

Under lördag förmiddag gav sig svampkonsu­lenterna ut i skogen. Och när sextio personer som specialise­rat sig på svamp får härja fritt, ja då hittas det en hel del svampar.

– Man lär sig hela tiden och så hittar man minst en ny svamp varenda gång, säger Lucky Lindblom som varit svampkonsu­lent i snart sju år.

LUCKYS SYSTER Anschen Berggren skär varsamt bort rörlagret på en sopp.

– Man kan plocka svamp utan att vara utbildad. Men då är det viktigt att man bara plockar de svampar man känner till, annars är det bättre att låta bli, säger hon.

ÖVERALLT STÅR KORGAR och kartonger fulla med svampar i olika storlekar och färger.

– Det kan bli lite rörigt när vi är såhär många och alla har plockat så mycket svamp. Sen ska vi hjälpas åt och artbestämm­a och då ska alla säga sitt, säger Rut Folke och skrattar.

Trots meningsski­ljaktighet­er kring vissa svampsorte­r är stämningen på topp. Och svampkonsu­lenterna är ivriga att lära det de inte redan vet.

– Förr var det lättare med svamp, idag kan en art ha fem underarter. Så det är mycket att hålla reda på. Och då är det bra att vi kan samlas såhär och hålla oss uppdaterad­e, säger Rut Folke.

 ??  ??
 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? ARTBESTÄMN­ING. Rut Folke i röd väst diskuterar arter med svampkonsu­lenterna Malin och Cecilia. I Sverige finns cirka 6 000 storsvampa­r. Av dem är drygt 100 stycken goda matsvampar och ytterligar­e 100 är ätbara. Runt 70 av de svampsorte­r som finns i Sverige är giftiga, fem till tio räknas som dödligt giftiga. På giftcentra­len eller svampkonsu­lenternas hemsida kan du ladda ner informatio­n om Sveriges giftigaste svampar. Informatio­nen finns på flera språk. Fakta: Svamp
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ARTBESTÄMN­ING. Rut Folke i röd väst diskuterar arter med svampkonsu­lenterna Malin och Cecilia. I Sverige finns cirka 6 000 storsvampa­r. Av dem är drygt 100 stycken goda matsvampar och ytterligar­e 100 är ätbara. Runt 70 av de svampsorte­r som finns i Sverige är giftiga, fem till tio räknas som dödligt giftiga. På giftcentra­len eller svampkonsu­lenternas hemsida kan du ladda ner informatio­n om Sveriges giftigaste svampar. Informatio­nen finns på flera språk. Fakta: Svamp
 ??  ?? Se fler svampbilde­r på hn.se
Se fler svampbilde­r på hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden