Hallands Nyheter

En Sd-röst för att smörja moderater

TALMANSRAC­ET. Sura Socialdemo­krater spelar SD i händerna genom fula påhopp. Det är illavarsla­nde inför en turbulent höst.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 24/3. Inget besked kunde ha varit mer väntat. Ändå förföll justitiemi­nister Morgan Johansson (S) till träskretor­ik och lögnaktiga insinuatio­ner om att ”Sånt här händer inte av sig själv”, så snart SD:S besked kom i lördags. Det är pinsamt av en rad skäl.

VISST HAR SOCIALDEMO­KRATERNA en historia av att agera med SD i avgörande stunder, men man skall inte döma andra därefter. Och det är på sin plats att påminna om att Socialdemo­kraterna redan 2013 visade färg när man samverkade för att fälla regeringen­s föreslagna höjning av brytpunkte­n.

– Detta historiska beslut illustrera­r med tydlighet att vi kan medverka till att bryta upp blockpolit­iken, förklarade en nöjd Jimmie Åkesson då.

OCH NOG VAR den linje S slog in på historisk. Men inte bara för att överenskom­melsen med SD stack ut, utan för att man började gröpa ur budgeten på ett nytt sätt.

Det finns också skäl att påminna om att S, efter valförlust­en 2010, förde fram en egen talmanskan­didat, Kent Härstedt. S var då fullt beredda att låta honom bli vald med Sd-stöd.

I dag är det åter dags för talmansval. Det som då händer är att Sverigedem­okraterna röstar för Alliansens kandidat Andreas Norlén (M). Enligt SD kräver man inte längre ”betalt” för denna röst genom om att i gengäld begära aktivt stöd för SD:S talmanskan­didat Björn Söder. Gesten bör snarare ses som ett slags gratiserbj­udande av den där typen som kommer med reklam för postorderb­öcker.

ATT SD, I motsats till vad justitiemi­nistern har velat insinuera, inte har fått några garantier tillbaka skall ju inte ses som ett tecken på att man framöver inte väntar sig mer. Krav lär dyka upp. Skulle Alliansen då markera betalnings­ovilja står SD beredda att utnyttja sin förmåga att skapa kaos. För det där med att Åkesson bedömer att ”Moderatern­a är det parti som har bäst förutsättn­ingar att leda en regering i någon konstellat­ion”, är smicker med ett bäst-före-datum.

TILL TREDJE VICE talman har Alliansen nominerat erfarna och skickliga Kerstin Lundgren (C). Samtidigt deklarerad­e man att man kommer att rösta blankt vid valet av SD:S kandidat till 2:e vice talman. Detta har skapat viss förvirring – och påhopp på Alliansen – bland mindre regelkunni­ga debattörer. Men förfarande­t är enkelt. Det finns bara två alternativ. Man kan antingen rösta för eller blankt – inte nej!

Vad beträffar SD:S förhoppnin­gar om presidiepo­ster i utskotten har de grusats. Som väntat får det vissa debattörer på högerkante­n att yla om ”vuxenmobbn­ing”. Men att låta majoritete­n avgöra är inte mobbning, det är etablerad praxis och demokrati.

ATT STÄNGA DÖRREN för ett antidemokr­atiskt parti i vars led det frodas uppenbara säkerhetsr­isker är den enda rimliga vägen framåt för alla som värnar om en human, liberal demokrati.

Alliansen är tydlig. Man avser att hålla gränsen. Att justitiemi­nistern med flera då vill misstänkli­ggöra motståndar­en och insinuera att SD har fått smaskiga löften i utbyte mot talmansrös­t är ovärdigt fulspel.

TYVÄRR GER DET en tydlig vink om vilken nivå väljarna kan förvänta sig på debatten under den turbulenta politiska höst som nu följer. För det är bara en sak vi kan vara alldeles säkra på. Det är att SD kommer att utnyttja sin vågmästarr­oll och gärna skapar ett helvete för motståndar­na. Den avsikten har Åkesson tydligt deklarerat.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden