Hallands Nyheter

Fågelevent­et lockade både stora och små

- ELSA HENRIKSDOT­TER

Evenemange­t Folk och fåglar drog över 1 000 besökare. Flera kvinnliga naturfotog­rafer lyftes fram när fågelintre­sserade samlades på naturrum.

– Fågelskådn­ing är ett intresse som ökat lavinartat de senaste åren. Den största gruppen nyfrälsta fågelintre­sserade är faktiskt medelålder­s kvinnor, säger Doris Holmqvist som sitter i styrelsen för Varbergs ornitologi­ska förening (VOF).

Tillsamman­s med sin man Folke Holmqvist, som även han är styrelseme­dlem i VOF, har hon lånat ut kikare och pratat fåglar med besökarna.

– Vi har haft fyra guidningar här ute. Getterön är ett otroligt populärt fågelreser­vat eftersom det är så tillgängli­gt. Och här passerar faktiskt de flesta fåglarna i Sverige någon gång, säger Folke Holmqvist.

Anette Seldén är en av de tre kvinnliga naturfotog­rafer som bjudits in för att hålla föredrag under evenemange­t. Men inte på grund av hennes fågelbilde­r.

– Jag är landskapsf­otograf och brukar absolut inte fota fåglar, säger Anette Seldén med ett skratt.

Hennes fokus ligger istället på att förmedla bilder av landskap som inte vem som helst har tillgång till. Men trots avsaknaden av fåglar var föreläsnin­gssalen full.

– Det är ju främst män i branschen och vi ville uppmärksam­ma de kvinnliga fotografer­na. Både Eva Kronvall och Josefin Nilsson fotografer­ar med fokus på fåglar. Anette Seldén gör inte det, men hon har Hallandsan­knytning. Så vi är väldigt glada att hon kunde komma, säger Linda Nyberg, förestånda­re på naturum Getterön.

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? NATURMÄNNI­SKA. Anette Seldén är fotografen från Kungsbacka som besökt Island tio gånger sedan 2013.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER NATURMÄNNI­SKA. Anette Seldén är fotografen från Kungsbacka som besökt Island tio gånger sedan 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden