Hallands Nyheter

Blåsig men lugn storm i Halland

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Det blev en blåsig men förhålland­evis lugn helg när stormen Knud drog in. Inga larm kom in till räddningst­jänsten som gällde Falkenberg och Varberg.

På fredagen drog stormen Knud in över Västkusten och nådde sin kulmen vid 22-tiden. I Halland blev det lugnare än befarat. I Bohuslän var stormen som värst och i Kungsbacka fick en man föras till Sahlgrensk­a med livshotand­e skador efter att ett träd fallit över honom. Räddningst­jänsten i Varberg och Falkenberg hade en lugn helg utan stormrelat­erade larm.

– Det var en lugn kväll när stormen drog in och det blev lugnare än vi befarat. Vi har haft normal beredskap, säger Mats Ryberg, inre befäl vid räddningst­jänsten.

ENLIGT INGRID ERONN, meteorolog på Foreca, var det som beräknat att stormen skulle slå hårdast mot Bohuslän.

– Det var mycket hårda vindar under lördagen som började avta under eftermidda­gen men med fortsatt blåsigt under söndagen. I Halland har det varit mycket hårda vindar i helgen men inga stormbyar. Maxvindbya­rna i Halland mättes på Hallands Väderö, vid 22-tiden på fredagskvä­llen, då var det 22 meter per sekund i vindbyarna, säger Ingrid Eronn.

I GÖTEBORGSO­MRÅDET OCH norrut drabbades många av strömavbro­tt under helgen, flera nedfallna träd och översvämni­ngar på grund av stormen. I Bohuslän där stormen var värst uppmättes högsta stormby i Måseskär med 31 meter per sekund, orkanvinda­r ligger på över 33 meter per sekund.

”I Halland har det varit mycket hårda vindar i helgen men inga stormbyar.” INGRID ERONN

Foreca

 ??  ?? VÄRRE NORRUT. Kungsbacka och norrut orsakade stormen flera nedfallna träd och strömavbro­tt.
VÄRRE NORRUT. Kungsbacka och norrut orsakade stormen flera nedfallna träd och strömavbro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden