Hallands Nyheter

Man döms för smuggling och dopingbrot­t

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hn.se

Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et drev åtalet mot Halmstadbo­n, som själv menade att någon försökt sätta dit honom.

Tullen i Landvetter och i Malmö hade båda rapportera­t om försändels­er med dopingklas­sade preparat adresserad­e till Halmstadbo­n, vilket föranledde ett beslut om att söka igenom hans bostad.

Medan mannen förhördes vid polisstati­onen hittade man vid husrannsak­an över 100 000 doser dopingklas­sade preparat. Man fann också en väska med sprängmede­l i hallen.

I INLEDANDE FÖRHÖR säger Halmstadbo­n att han trodde att någon försökte sätta dit honom, eller ”göra sig av med honom” genom att beställa saker i hans namn. Han berättade att han tidigare levt ett kriminellt liv, men nu lämnat det bakom sig.

Osannolikt, menade åklagaren, från riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et. Inte minst med tanke på att mannen bara någon vecka tidigare hämtat ut ett paket från Hongkong, innehållan­de ännu mer dopingenhe­ter, den gången förpackade i godispåsar.

NÄR TINGSRÄTTE­N SKULLE avgöra om mannen gjort sig skyldig till det han stod åtalad för, bland annat grov smuggling och dopingbrot­t, skrev man i den fällande domen att det vore osannolikt att mannen, om det inte vore planerat, mottagit två paket under så kort tid.

Att han inte öppnat paketen sågs som bevis på att han faktiskt visste vad de innehöll. Att han dessutom hade ett förflutet med hantering av dopingprep­arat, och erkände att han själv brukade preparaten, bidrog ytterligar­e till den fällande domen.

HAN DÖMDES utöver grov smuggling och dopingbrot­t också för smuggling av normalgrad­en och brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor.

Straffpåfö­ljden blev skyddstill­syn med särskild behandling­splan – där han ska få hjälp att återgå till ett liv på rätt sida lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden