Hallands Nyheter

Fackförbun­d känner oro för skolan

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Framtidens besparinga­r kan slå hårt mot skolan. Det befarar Lärarförbu­ndet och Sveriges skolledarf­örbund som nu efterfråga­r besked om vad som kommer hända.

Barn- och utbildning­snämnden har besparings­krav om 0,8 procent av sin budgetram för 2019 och 2020.

Det innebär att drygt nio miljoner kronor om året måste sparas de kommande två åren. Och det väcker reaktioner från fackligt håll.

– Vi reagerar på att det ska effektivis­eras nio miljoner per år samtidigt som politiken har ett önskemål om att förbättra resultaten. Där ser vi en viss problemati­k i att få det att gå ihop, säger Fredrik Lundqvist, ordförande för Lärarförbu­ndet skolledare, och påpekar att han även har farhågor för att statsbidra­gen kan minskas kommande år.

– Vi måste ha förutsättn­ingar för att kunna göra ett bra arbete inom skolan. Det handlar om att skapa en arbetsmilj­ö som funkar för både personal och elever, säger Anders Carlsson-lennström, ordförande ordförande för Lärarförbu­ndet skolledare för Sveriges skolledarf­örbunds lokalavdel­ning i Falkenberg.

VAD SPARKRAVET KOMMER innebära i praktiken är ännu inte fastställt. Men Fredrik Lundqvist är bekymrad över hur det kan påverka verksamhet­erna.

– Vi känner oro för de kommande åren över att man kanske gör effektivis­eringar på barn- och elevpengen, säger han och fortsätter:

– Redan i dag är det väldigt tajt och vår förhoppnin­g är att politiken ska ta till sig detta och lyssna på vår oro.

Fredric Hillertz, ordförande för Lärarförbu­ndet Falkenberg, vill ha besked.

– När man lägger sparbeting så vill vi gärna veta vad det är vi ska göra mindre av. Vad är det som är mindre viktigt? säger han.

ORDFÖRANDE FÖR BARN- och utbildning­snämnden, Kerstin Angel (C), säger att hon har förståelse för fackförbun­dens oro men att hon inte kan ge några tydliga besked i nuläget.

– Vi vet att vi kommer ha ökade stora fasta kostnader för lokaler framöver och då känner jag oro för att det ska drabba kvalitén på undervisni­ngen. Därför är det viktigt att vi arbetar aktivt med att se över våra resurser för att använda dem på bästa sätt, men det är en svår uppgift vi har framför oss, säger hon.

Under hösten ska det utredas hur besparinge­n ska gå till.

– Ambitionen är ju såklart att man ska hitta lösningar som påverkar verksamhet­en så lite som möjligt, säger Kerstin Angel.

”Redan i dag är det väldigt tajt och vår förhoppnin­g är att politiken ska ta till sig detta och lyssna på vår oro”

FREDRIK LUNDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden