Hallands Nyheter

Språkvänne­r ger vänskap för hela livet

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Träffas, fika, göra aktivitete­r och mötas över kulturer. Familjen Quteineh från Palestina och familjen Pettersson har träffats genom projektet Språkvän Falkenberg.

Under söndagen hade Falkenberg­s FF bjudit in till fotbollsfe­st. Integratio­nsprojekte­t Språkvän Falkenberg var inbjudna till hemmamatch­en mot Jönköpings Södra. På den nästan fullsatta läktaren satt ett 20-tal språkvänne­r för att kolla på matchen, umgås och knyta kontakter.

– Det är spännande att träffa nya vänner. Det bästa är att bygga en bra relation mellan nyanlända och etablerade svenskar, säger Almontaser B. Quteineh.

FFF och Språkvän Falkenberg har haft många träffar under året. Familjerna träffades på fotbollstr­äningar som hölls för barn i somras.

– Man träffas även utanför aktivitete­rna men det är ett bra sätt att mötas och hitta på något tillsamman­s. Du vinner kunskap och motarbetar okunskap, säger Charlie Pettersson.

Över 500 personer är med i projektet Språkvän Falkenberg men det behövs fortfarand­e fler svensktala­nde personer.

– Det är nog många som tror att det är mycket ansvar att vara språkvän men det är det inte, det är ett ömsesidigt utbyte, säger Jenny Pettersson.

– Även om projektet Språkvän tar slut, kommer inte vår vänskap att göra det. Det har förenat oss men vår vänskap bygger på så mycket mer, säger Almontaser B. Quteineh.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? VÄNNER FÖR LIVET. Familjen Quteineh från Palestina och familjen Pettersson träffades via Språkvän Falkenberg.
Bild: ELLINOR SVENSSON VÄNNER FÖR LIVET. Familjen Quteineh från Palestina och familjen Pettersson träffades via Språkvän Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden